Evo šta se vašem tijelu događa tokom menopauze

0

Ona se ne naziva “promjenom” bez razloga. Menopauza ne samo da signalizuje kraj reproduktivnog doba već sa sobom može donijeti i mnoštvo neželjenih efekata, a koji se kreću od iritantnih do ozbiljnih.

Problemi sa toplotom


Doktori kažu da su valunge i noćno znojenje najčešća stanja na koja se žene u perimenopauzi i menopauzi žale. To uopšte ne iznenađuje, jer oko 75% žena to doživljava.

Nejasno je šta uzrokuje nastanak valungi, ali se vjeruje da hormonske promjene čine “termostat” u mozgu osjetljivijim na percepcione promjene temperature, a usljed čega dolazi do navale vrućine.

Vaginalna suvoća


Niži nivo estrogena dovodi do manjeg nivoa podmazivanja vaginalnog tkiva prirodnim putem. Suvoća omogućava bakterijama da lakše dođu do urinarnog trakta pa se najčešće preporučuje korištenje lubrikanata ili krema koje sadrže estrogen.

Gubitak koštane mase


Istraživanja pokazuju da žene mogu izgubiti i do 20% koštane mase tokom perioda od pet do sedam godina, nakon posljednje menstruacije, a čini se da je glavni krivac za ovo smanjen nivo estrogena. Da bi vaše kosti bile jake, unosite dovoljne količine kalcijuma i vitamina D.

Ženama koje su u postmenopauzi, starosti pedeset i više godina, preporučuje se dnevno unošenje kalcijuma u iznosu od 1 200 mg i vitamina D u iznosu od 800 do 1 000 intenacionalnih jedinica. Naravno, ovdje je ipak potrebno da se prvo posavjetujete sa doktorom.

Debljanje


Estrogen utiče na dijelove tijela u kojima se skladište masnoće pa kada se njegov nivo smanji tada može doći i do debljanja, posebno u predjelu struka. Da biste ovo spriječili, preporučuje se da se zdravo hranite i svakodnevno upražnjavate fizičke aktivnosti.

Zdrave nezasićene i polinezasićene masti povezuju se sa smanjenjem tvrdoglavog sala u predjelu struka, a njihovi najbolji izvori su orašasti plodovi, masne vrste ribe i avokado.

Prorjeđivanje kose


Kada je nivo estrogena visok (što je slučaj prilikom trudnoće), tada i kosa izgleda odlično. Međutim, kada taj nivo padne tokom menopauze, folikule dlake ulaze u fazu mirovanja, a što može uzrokovati prorjeđivanje i opadanje kose.

Kožni problemi


Hormonske promjene mogu dovesti do nastanka suve kože, izraženijih bora i bubuljica. Tokom menopauze, lojne žlijezde usporavaju proizvodnju ulja, ostavljajući kožu vidno suvljom. Bilo bi veoma dobro da počnete sa korištenjem hidratantnih krema koje sadrže hijaluronsku kiselinu, jer vam one mogu pomoći da vratite vlažnost koži.

Naravno, imajući u vidu da se koža razlikuje od žene do žene, prije upotrebe ovakvih krema, posavjetujte se sa dermatologom.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info