Najčešći znaci upozorenja da vam nedostaje vitamina D u organizmu

0

Koristi vitamina D, koje podržavaju i naučna istraživanja, prilično su jasne: jače kosti, dobro raspoloženje i efikasnije mršavljenje. Ali, znakovi koji ukazuju na to da vam nedostaje ove hranjive materije prilično su “skroviti”. Ukoliko primijetite neke od sljedećih simptoma, bilo bi mudro da se posavjetujete sa doktorom.

Mišićna slabost


Smanjenje mišićnih performansi može biti uzrokovano nedovoljnim količinama vitamina D u mišićima i nervnom tkivu.

Osjećaj tuge


Istraživanja pokazuju da žene koje se, često bez “pravog” razloga, suočavaju sa osjećajem tuge i depresije imaju nedostatak vitamina D u organizmu.

Prelomi izazvani opterećenjem


Vitamin D potiče rast kostiju – kada ne unosite dovoljne količine ove hranjive materije, vaše kosti postaju oslabljene čime se povećava rizik od preloma izazvanih opterećenjem.

Visok krvni pritisak


Vitamin D igra prilično važnu ulogu i kada je u pitanju zdravlje srca – on potpomaže regulisanje krvnog pritiska. Ukoliko ga u organizmu nema u dovoljnim količinama, krvni pritisak raste.

Pospanost


Istraživanja pokazuju da se niži nivo D vitamina u organizmu povezuje sa većom stopom pospanosti tokom dana.

Ekstremne promjene raspoloženja


Prije nego što okrivite PMS zbog mrzovoljnog raspoloženja, znajte da nivo vitamina D utiče na nivo serotonina u mozgu (što više serotonina, to ste raspoloženiji).

Smanjena izdržljivost


Istraživanja pokazuju da nizak nivo D vitamina utiče na izdržljivost organizma prilikom upražnjavanja fizičkih aktivnosti, kao što su aerobik, trčanje i plivanje.

Jedan od najboljih izvora vitamina D je sunčeva svjetlost. To ne znači da se trebate “pržiti” cijeli dan na suncu – deset minuta dnevno sasvim je dovoljno. Oblačno vrijeme? Nema problema – namirnice bogate ovom hranjivom materijom su: masne vrste ribe (tunjevina, skuša, losos), namirnice obogaćene D vitaminom (određeni mliječni proizvodi i određene vrste soka od narandže), žitarice, goveđa jetra, sir i žumance.

Preporučena dnevna doza D vitamina iznosi 600 IJ (internacionalnih jedinica).

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info