Vaginalna suvoća: 5 razloga zbog kojih se suočavate sa ovim problemom

0

Ukoliko nikada ranije niste imali problema, a sada odjednom imate osjećaj da su vaše genitalije suve poput pustinje, nemojte paničiti – ne prolazite kroz ranu menopauzu. Činjenica je da postoji nekoliko razloga zbog kojih mlade žene doživljavaju vaginalnu suvoću, a problem je češći nego što mislite. Ipak, to je nešto na šta trebate obratiti pažnju.

Vaginalna vlažnost održava tkivo zdravim pa čak služi i kao linija odbrane od infekcija i polno prenosivih bolesti. Sljedeće stvari mogu izazvati vaginalnu suvoću (a, ukoliko se suočavate sa pomenutim, koristite vaginalni lubrikant na bazi vode tokom odnosa).

Vašem tijelu je potrebna duža predigra


“Tipična” ljubavna scena u filmu obično traje oko trideset sekundi (od poljupca do odnosa). U stvarnom svijetu, potrebno je znatno više direktne stimulacije prije nego što dođe do samog odnosa. Dakle, predigra treba da traje duže.

Pod stresom ste


Stres preuzima krivicu za mnogobrojne zdravstvene probleme, a na tu listu možete dodati i vaginalnu suvoću. Ukoliko privremeno ne smanji libido, osjećaj anksioznosti ili pritiska može uticati na mogućnost uzbuđenosti.

Koristite lijekove protiv prehlade


Lijekovi protiv prehlade i alergija sadrže antihistaminike koji isušuju sluzne membrane u nosu, kao i vaginu. To se ne dešava kod svih žena, ali se može desiti. Stvari se vraćaju u normalu nakon prestanka korištenja lijekova.

Kontracepcijske pilule mogu biti uzrok


Jedna od malo poznatih nuspojava oralnih kontraceptiva je smanjenje vaginalne vlažnosti. I za razliku od drugih nuspojava koje se mogu javiti nakon korištenja kontracepcijskih pilula, ova se najčešće povlači u roku od par mjeseci. U ovakvim slučajevima preporučuje se obavezno korištenje lubrikanata prilikom odnosa pa čak i isprobavanje drugih vrsta kontraceptiva.

Tek ste se porodili


Rađanje (kao i dojenje) mijenja vaše tijelo, ali i seksualni život, na neočekivane načine, uključujući i snižavanje nivoa estrogena – hormona odgovornog za održavanje vaginalne vlažnosti. Par mjeseci nakon poroda, kada se vrati redovni ciklus i stvari “dole” trebale bi se vratiti u normalu.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info