6 stvari koje izazivaju debljanje kod žena

0

Problem debljanja proganja većinu žena, a većina ih za to krivi neadekvatnu ishranu i nedostatak fizičke aktivnosti. Iako ova dva faktora u najvećoj mjeri doprinose debljanju, postoje i mnogi drugi faktori koji doprinose ovom učestalom problemu. Evo o čemu se radi.

Stres


Zdravo se hranite i redovno vježbate, ali iz nekog razloga i dalje dobijate na težini te vam je sve teže da se riješite suvišnih kilograma? To se dešava kod velikog broja žena, a istraživanja pokazuju da stres doprinosi debljanju. Ako ste u poslednje vrijeme pod velikim pritiskom i ako, uprkos zdravoj ishrani i redovnoj fizičkoj aktivnosti, i dalje dobijate kilograme, onda je to sve zbog stresa. To se dešava zato što ljudsko tijelo, kada je pod hroničnim stresom, počinje da luči određene hormone koji pomažu u akumulaciji masnih naslaga.

Nedostatak sna


Istraživanja pokazuju da nedostatak sna utiče na naše zdravlje tako što remeti proces metabolizma. U tim slučajevima, dolazi do metabolisanja mišića umjesto masti što, na kraju, dovodi do povećanja tjelesne težine. Nedostatak sna vas čini i gladnijima nego obično te ste skloniji prejedanju.

Lijekovi


Pojedini lijekovi protiv depresije, napada, poremećaja raspoloženja, migrene, dijabetesa i visokog ili niskog krvnog pritiska mogu izazvati debljanje i to do pet kilograma mjesečno. Dakle, ako se postepeno debljate i sa zdravim načinom života, možda ne bi bilo loše da provjerite koju vrstu lijekova koristite.

Određena oboljenja


Određena oboljenja, kao što je hipotireoza (poremećaj metabolizma uzrokovan smanjenjem količine hormona štitnjače u organizmu) može dovesti do brzog i pretjeranog debljanja. Ako dobijate na težini, a uz to imate simptome kao što su otok, osjećaj iscrpljenosti, promukao glas i glavobolja, postoje velike šanse da patite od hipotireoze.

Menopauza


Veliki broj žena u kasnim četrdesetim udeblja se zbog menopauze. Menopauza izaziva hormonalne promjene koje mogu rezultovati depresijom, nesanicom i konstantnom glađu usljed čega dolazi do debljanja.

Brza hrana


Većina brze hrane sadrži visok nivo kalorija, masti i soli, a sve pomenuto doprinosi akumuliranju masti i stvaranju masnih naslaga u organizmu. S obzirom da je njen ukus veoma primamljiv i da se ugostiteljski objekti koji je prodaju nalaze, bukvalno, na svakom ćošku, time se povećava i šansa za konzumiranje ove vrste hrane i neizostavno debljanje.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info