Noćno znojenje: 5 stvari koje vam tijelo pokušava reći

0

Svako se, s vremena na vrijeme, probudi okupan znojem. Međutim, to nije ono što doktori nazivaju “noćnim znojenjem”. Pravo noćno znojenje je “ekstremno znojenje” (primjera radi: plahte su mokre od znoja ili, ako spavate u pidžami, možete je iscijediti koliko je natopljena znojem). Ako ovo zvuči kao ono s čim se suočavate, to bi moglo značiti da su simptomi uzrok određenog zdravstvenog stanja vašeg organizma ili oboljenja.

Menopauza i perimenopauza prva su stanja na koja svi pomisle, pogotovo ako imate između četrdeset i pedeset i pet godina. Dakle, ako se približavate primenopauzi ili ste u menopauzi, upravo to može biti krivac noćnog znojenja. Međutim, to nisu jedini uzroci. Donosimo još neke stvari koje noćno znojenje pokušava da vam kaže.

Povećan rizik od srčanih oboljenja


Žene srednjih godina koje se “često” znoje prilikom spavanja mogu biti pod većim rizikom od kardiovaskularnih oboljenja. Isto istraživanje pokazuje da se gojaznije žene, žene sa povišenim krvnim pritiskom i žene koje imaju dijabetes češče “susreću” sa noćnim znojenjem u odnosu na druge žene.

Borite se sa infekcijom


Ako se vaš organizam bori protiv bolesti ili infekcije, to može biti razlog noćnog znojenja. Znojenje se može nastaviti danima pa čak i sedmicama nakon što su se ostali simptomi povukli. Dakle, ako ste nedavno imali groznicu ili neku infekciju, to može biti uzrok noćnog znojenja.

Problemi sa štitnom žlijezdom


Noćno znojenje čest je simptom kod žena koje se suočavaju sa preaktivnom štitnom žlijezdom (hipotireoza). Takođe, adrenalni umor može biti jedan od razloga zbog kojeg se znojite dok spavate.

Slab imunitet


Autoimuna oboljenja stanja su u kojima imunitet pogrešno identifikuje nešto normalno ili benigno kao opasnost po zdravlje. Neka od njih, kao što je lupus, mogu uzrokovati noćno znojenje. Reumatodini artritis i celijakija su druga dva.

Rak


Nekoliko tipova raka mogu izazvati noćno znojenje. Ukoliko ste zabrinuti oko limfoma, Hočkinovog i non-Hočkinovog, noćno znojenje je nešto na šta bi trebalo da obratite pažnju. Ako uz noćno znojenje dolazi i do gubitka kilaže i uvećanja limfnih žlijezda, obavezno se obratite doktoru.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info