Vježbe sa štapom – zvuči neobično, ali funkcioniše

0

Da li postoji niz vježbi koje će istovremeno biti izazov kako za tijelo tako i za mozak? Odgovor je potvrdan. Donosimo četiri vježbe koje će aktivirati mišiće za koje niste znali ni da postoje. A najzanimljivije od svega je što vam za njih nije potrebno ništa osim jednog običnog štapa.

 

Zamah nogom unazad

Zauzmite raskoračni stav u širini ramena. Štap (ili dršku od metle) postavite sa desne strane te ispružite desnu nogu prema naprijed. Iskoristite štap kao oslonac dok gurate nogu prema nazad istovremeno spuštajući trup i lijevu ruku prema naprijed. Vratite se u početni položaj. To je jedno ponavljanje. Uradite dvadeset pa zamijenite stranu.
Ova vježba trenira mišiće nogu, zadnjice i stomaka.

 

Čučanj sa podizanjem noge unazad

Spojite stopala, prste okrenite prema vani, štap uzmite u lijevu ruku te postavite ispred sebe. Spustite se u duboki čučanj (kao na slici), zatim ustanite te lijevu nogu podignite što više unazad istovremeno gornji dio tijela spuštajući prema naprijed dok ne bude paralelan sa podom. Vratite se početni položaj. Uradite dvanaest ponavljanja jednom, odmorite te isto ponovite i  drugom nogom.
Ova vježba je odlična za zatezanje zadnjice i butina.

 

T – izdržaj

Kleknite na koljena sa štapom postavljenim iza ramena. Okrenite se na desnu stranu te oslonite na ruku. Podignite i zategnite lijevu nogu. Savijte je u koljenu pa ponovo ispružite. Bez spuštanja noge uradite dvadeset savijanja. Vratite se u početni položaj i odmorite. Isto ponovite i  drugom nogom.
Ova vježba utiče na zatezanje ruku, leđa, zadnjice i nogu.

 

Vježba za podizanje zadnjice

Zauzmite položej tako što ćete se spustiti na “sve četiri”. Štap postavite između nogu. Uhvatite štap desnom rukom kao što je pokazano na slici. Lijeva ruka služi kao oslonac. Iz tog položaja podignite lijev nogu tako da pravi ugao od devedeset stepeni. Uradite dvadeset brzih, ali kratkih trzaja prema gore. Vodite računa da je stopalo paralelno sa plafonom. Vratite se u početni položaj te isto ponovite i drugom nogom.
Ova vježba je idealna za cijelo tijelo, jer vidljivo podiže zadnjicu te zateže ramena, ruke, noge i stomak.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info