Joga: 4 poze za zategnuto tijelo i bistriji um

0

Joga je stara indijska disciplina kojom jačate duh i tijelo. Iskoristite ove četiri jednostavne poze koje će vam zategnuti cijelo tijelo i razbistriti misli. Vježbe izvodite bar četiri puta sedmično te svaku ponovite dva do tri puta.

 

Kravlje lice

Ovom vježbom ćete istegnuti i ojačati kukove, butine kao i skočne zglobove. Sjedite na pod i desnu nogu prebacite preko lijeve butine. Pokušajte da sjednete između peta te da se u tom položaju zadržite tridest sekundi. Vratite se u početni položaj pa ponovite vježbu ali tako što ćete sada lijevu nogu prebaciti preko desne butine.

 

Delfin

Ova poza je odlična za jačanje i istezanje mišića ruku i ramena. Takođe je dobra za izbacivanje negativne energije i stresa iz organizma. Oslonite se na koljena i laktove. Uhvatite se za ruke te čvrsto skupite dlanove. Lagano podižete zadnjicu sve dok ne dođe u liniju sa laktovima. Stisnite mišiće ruku i ramena i tako “pod pritiskom” izdržite trideset sekundi. Vratite se u početni položaj.

 

Izdržaj

Izdržaj je vježba koja “pogađa” cijelo tijelo. Lezite na stomak sa rukama postavljenim pored glave. Stisnite trbušne mišiće i zadnjicu dok se polako dižete u položaj za sklek. Ruke i noge neka vam budu u širini ramena. Zategnite stomak, noge, ramena i ruke. U tom položaju ostanite trideset sekundi.

 

Čamac

Sjedite na pod sa nogama savijenim u koljenima. Ispravite leđa te ruke stavite iznad koljena. Lagano podižite noge sa poda sve dok ne budu pod uglom od 45 stepeni u odnosu na njega. Zadržite se u tom položaju trideset sekundi te se lagano vratite u početni. Ova vježba je odlična za trbušnjake, a posebno za “donji” stomak.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info