Najbolje vježbe za atletski (dječački) oblik tijela

0

Žene sa dječačkim tipom tijela su prave sretnice, jer im sve dobro stoji. Međutim, one nisu obdarene oblinama. Njihovo tijelo je “ravno” i njima su potrebne vježbe koje će im naglasiti ruke, ramena i zadnjicu.

 

Podizanje jednoručnih tegova u stranu

Stanite u raskoračni stav u širini ramena. U ruke uzmite tegove i blago se nagnite prema naprijed (a). Podižite ruke u stranu do visine ramena (b). Zadržite par sekundi pa se vratite u početni položaj. Vodite računa da su leđa cijelo vrijeme ravna. Uradite dvije serije od po deset ponavljanja.

 

Sklekovi

Postavite ruke malo šire od širine ramena. Koljenima se oslonite o pod. Uradite sklek. Ostanite par sekundi u spuštenom položaju pa se vratite u početni. Uradite dvije serije od po deset ponavljanja.

 

Čučnjevi

Zauzmite raskoračni stav u širini ramena. Ruke opružite pored tijela. Noge savijte u koljenima i spuštajte se dok vam koljena ne budu tačno iznad nožnih prstiju. Kratko se zadržite u čučnju pa se vratite u početni položaj. Uradite dvije serije od po deset ponavljanja.

 

Vježba za bicepse

Zauzmite raskoračni stav u širini ramena. U ruke uzmite tegove i spustite ih ispred tijela dlanovima okrenutim prema van (a). Bez pomijeranja laktova, tegove dižite do ramena (b). Zadržite par sekundi pa vratite u početni položaj. Uradite dvije serije od po petnaest ponavljanja.

 

Spuštanje jednoručnih tegova iza glave

Zauzmite početni stav tako što ćete stati skupljenih nogu i podignuti jednoručni teg iznad glave (a). Bez pomijeranja ruku, spustite podlaktice prema glavi (b). Zadržite par sekundi pa vratite u početni položaj. To je jedno ponavljanje. Uradite dvije serije od po deset ponavljanja.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info