Najbolje vježbe za kruškasti oblik tijela

0

Kruškasti oblik tijela podrazumjeva da vam je gornji dio tijela uži u odnosu na donji. Bokovi i bedra su centralni dio za koji, svakako, želite da bude tanji i zategnutiji, ali ne smijete zanemariti ni dio iznad pojasa. Preporučuju se vježbe za jačanje mišića u rukama i ramenima podjednako kao i za zatezanje zadnjice, kukova i butina.

 

Naklon

Stanite uspravno sa stopalima postavljenim šire od širine ramena. Ruke su na bokovima (a). Lijevim stopalom iskoračite unazad dijagonalno u desnu stranu. Tijelo će vam doći u položaj kao da se klanjate pred nekim. Istovremeno ruke spuštate pored tijela (b). Uradite 10 ponavljanja, a zatim zamijenite strane i ponovite. To je jedna serija, a vi uradite dvije.

 

Vježbe za bicepse sa podizanjem koljena

Stanite uspravno i u ruke uzmite jednoručne tegove i spustite ih ispred stomaka (a). Naizmjenično podižite koljena dok ruke, bez pomjeranja laktova, podižete do ramena (b). Uradite dvije serije od po 30 ponavljanja (svako podizanje koljena se broji).

 

Podizanje jednoručnih tegova iznad glave

Kleknite na koljena i ruke sa tegovima stavite u položaj kao na slici (a). Ispravite ruke bez pomijeranja ramena. Tegovi su vam sada u visi glave (b). Podignite ruke iznad glave i zadržite par sekundi (c). Spustite ruke u početni položaj. Uradite dvije serije od po 15 ponavljanja.

 

Čučnjevi

Zauzmite početni položaj tako što ćete blago saviti koljena, ruke oslonite na natkoljenice, a leđa su u vodoravnom položaju (a). Spuštajte se prema dolje kao da želite da sjednete. Leđa su i dalje ravna, ali prelaze u blago kosi položaj (b). Ostanite u čučnju par sekundi pa se vratite u početni položaj. Uradite dvije serije od po deset ponavljanja.

 

Sklekovi

Postavite ruke u širini ramena. Koljenima se oslonite na pod (a). Uradite sklek vodeći računa da vam se laktovi ne odvajaju od tijela. Ostanite par sekundi u spuštenom položaju pa se vratite u početni (b). Uradite dvije serije od po deset ponavljanja.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info