Joga: Kako da se riješite stresa za 10 minuta

0

Joga je drvena indijska disciplina koja će vam pomoći da se povežete sa cijelim svojim bićem. Ona ima veliki uticaj, kako na fizički izgled tako i na mentalno zdravlje. Jogom jačamo duh i tijelo. Iskoristite ove jednostavne vježbe kako biste se riješili stresa koji nam život svakodevno donosi.
 

Drvo

Zauzmite položaj tako da se lijevim stopalom oslonite na unutrašnjost desnog koljena. Postavite ruke u položaj za “molitvu” i kada osjetite da stabilno stojite na jednoj nozi, ruke podignite iznad glave. Ostanite u tom položaju 30 sekundi.

 

Pas ptica poza

Zauzmite početni stav na koljenima i rukama spušenim na tlo. Polako ispružite desnu ruku prema naprijed, a zatim lijevu nogu polako podignite i ispružite nazad. U ovoj pozi ostanite 60 sekundi. Vratite se u početni položaj pa ponovite vježbu drugom rukom i drugom nogom.

 

Most

Lezite na leđa, ruke su pored tijela. Lagano podižite kukove dok ne formirate liniju od ramena do koljena. Zategnite zadnjicu i ostanite u ovom položaju 30 sekundi.

 

Kobra

Lezite na stomak sa čelom na podu. Dlanove položite pored glave. Lagano se podižite sa poda, prvo glavu, a nakon toga i grudi. Izvijte tijelo što je više moguće i u tom položaju ostanite 30 sekundi.

 

Šavasana

Lezite na leđa sa rukama opruženim pored tijela i dlanovima okrenutim prema gore. Noge su blago raširene. Zatvorite oči i opustite cijelo tijelo. Ostanite u ovom položaju 5 minuta. Ovo je savršena vježba za opuštanje i idealno bi bilo kada bi je praktikovali svaki dan.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info