4 vježbe za ublažavanje bola u vratu i leđima

0

Ubrzani način života i svakodnevne obaveze sve više utiču na naše zdravlje. Hronični bol u leđima i vratu postali su neizostavni dio naše svakodnevnice. Srećom, postoje vježbe koje vam mogu pomoći da smanjite bol, a i u većini slučajeva da ga se i u potpunosti riješite. Sljedeće četiri vježbe veoma su jednostavne i možete ih raditi bilo gdje i kad god za njih imate vremena.

 

Istezanje vrata

Zauzmite uspravni početni stav, noge u širini ramena i ruke pored tijela. U prvom dijelu vježbe naizmjenično spuštajte glavu nazad pa odmah zatim i naprijed. Drugi dio vježbe podrazumijeva pogled u stranu, prvo u lijevu pa u desnu. I zadnji dio predstavlja spuštanje glave u stranu (ka ramenu), takođe prvo lijevo pa desno. Uradite po dvadeset ponavljanja za svaku vježbu. Takođe, vodite računa da pokreti prilikom izvođenja vježbi budu lagani i spori.

 

Izdržaj na podlakticama

Zauzmite položaj kao za sklek, ali podlaktice spustite na pod. Zategnite noge, leđa, ruke i uvucite stomak. U tom položaju ostanite trideset sekundi. Nakon toga lezite na stomak i odmorite. Uradite pet ponavljanja. Ova vježba je odlična, jer ojačava i zateže cijelo tijelo.

 

Ispružanje ruku i nogu u klečećem položaju

Zauzmite početni položaj tako što ćete kleknuti na pod i osloniti se na ruke. Vodite računa da su leđa ravna i da je pogled usmjeren prema podu. Istovremeno podignite lijevu ruku i desnu nogu. Zadržite par sekundi u tom položaju pa se vratite u početni. Vježbu ponovite, ali tako što ćete sada istovremeno podići desnu ruku i lijevu nogu. Uradite po deset ponavljanja za svaku stranu.

 

Podizanje koljena

Lezite na leđa sa ispruženim nogama. Lagano privucite desno koljeno prema grudima i zadržite tridesetak sekundi. Ispružite nogu pa vježbu ponovite sa lijevim koljenom. Uradite po pet ponavljanja za svako koljeno. Kada završite, privucite oba koljena na grudi i u tom položaju ostanite što duže možete.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info