Aktivirajte cijelo tijelo: Vježbe za koje vam je potrebno samo 15 minuta

0

Dosadio vam je trening koji upražnjavate određeni vremenski period? Često se zna desiti da isti ne donosi rezultate koji se od njega očekuju. Zato je potrebno da svoje tijelo konstantno stavljate pred nove izazove, nebitno da li se radi o nekim novim pokretima, novoj okolini ili pak novoj sportskoj opremi. Uvodeći obični peškir, bez imalo troška, a na veoma efikasan način, podižete trening na viši nivo. Pa na koji to način peškir može da utiče na naše vježbanje? Jednostavno je – radeći ove vježbe, peškir izaziva trenje (bočni iskorak) ili zategnutost (kod bočnih rotacija) i uz njegovu pomoć aktiviramo mišiće koji obično ne bi bili aktivirani.

 

Most

Lezite na leđa, savijte koljena i obje pete stavite na peškir; podižite kukove sve dok vam koljena ne dođu u ravan sa ramenima (a). Gurnite pete što dalje od tijela, vodeći računa da vam se kukovi ne pomijeraju (b). Ostanite par sekundi u tom položaju pa se vratite u početni. To je jedno ponavljanje. Uradite 15.

 

Bočne rotacije

Sjedite na pod, uzmite peškir u ruke, zategnite i podignite ruke u visini ramena. Blago se nagnite unazad, podignite stopala sa poda, zategnite stomak i savijte koljena (a). Povucite desni kraj peškira prema podu, rotirajući ramena i torzo (b). Ostanite par sekundi u tom položaju, zatim se vratite u početni položaj i uradite rotaciju na drugu stranu. To je kompletna vježba. Ponovite 20 puta.

 

Bočni iskorak

Stanite sa stopalima razmaknutim u širini ramena, ruke na kukovima i desno stopalo na peškiru (a). Savijte lijevo koljeno i lagano povlačite kukove unazad dok desno stopalo gurate u stranu što dalje možete (b). Napravite kratku pauzu, a zatim stopalo vratite u početni položaj. To je jedno ponavljanje. Kada uradite 15, promijenite stranu te ponovite 15 puta i sa drugim stopalom.

 

Izbačaj

Lezite na stomak, podignite grudi, savijte laktove te podignite peškir u visini ramena (a). Gurajte peškir naprijed dok ruke potpuno ne ispružite (b). Vratite ruke u početni položaj. To je jedno ponavljanje. Uradite 20.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info