Fantastične vježbe za zatezanje ramena i gornjeg dijela leđa

1

Kada je u pitanju seksipil, lijepo oblikovana i zategnuta leđa mogu biti vaše tajno oružje. Osim što će vam pomoći da izgledate fantastično, posebno u majicama ili haljinama sa otvorenim leđima ili u majicama i haljinama na bretele, vaše držanje će se uveliko popraviti. Mišići gornjeg dijela leđa “povlače” ramena ka unazad pa zbog toga i stojite uspravno, a ne pogrbljeno. Dodatni bonus je što takvo držanje prednji dio tijela, odnosno grudi, podiže ka gore. Donosimo par vježbi koje vam mogu pomoći da to postignete.

Ove vježbe ćemo, zbog položaja prilikom njihovog izvođenja, nazvati Y-T-I vježbe.

 

Y položaj

Lezite na stomak, ruke su ispružene na podu pod uglom od 30 stepeni u odnosu na tijelo tako da formiraju oblik slova Y. Dlanovi su okrenuti jedan prema drugom. Kada ste zauzeli odgovarajući položaj, podignite ruke u vis što više možete, otprilike do one granice kada već počinjete lagano da osjećate bol. Zadržite se par sekundi u tom položaju pa se vratite u početni. Radite tri serije po 12 ponavljanja.

 

T položaj

Lezite na stomak, a ruke ispružite u stranu tako da formiraju oblik slova T. Princip je isti kao i u prethodnoj vježbi. Ruke sa poda dižete vis, što više možete, dok ne osjetite lagani bol. Zadržite ruke par sekundi u tom položaju, a zatim se vratite u početni položaj. Vježbu odradite u tri serije po 12 ponavljanja.

 

I položaj

Lezite na stomak, ruke ispružite ispred sebe tako da formirate pravu liniju (oblik slova I) od stopala pa sve do vrhova prstiju na rukama. Dlanovi su okrenuti jedan prema drugom. Ruke sa poda dižite u vis, što više možete, dok ne osjetite lagani bol. Zadržite ruke par sekundi u tom položaju, a zatim se vratite  u početni položaj. Vježbu takođe odradite u tri serije po 12 ponavljanja.

 

Ove vježbe su podjednako dobre kako za početnice tako i za žene koje su u dobroj kondiciji. One malo spremnije mogu da urade i kombinaciju ove tri vježbe. Naime, treba da zauzmete položaj tako što ćete leći na pod, glava je na podu takođe. Ponavljajte sve tri vježbe bez prekidanja,12 ponavljanja,  prvo Y položaj, zatim T i na kraju završite sa položajem I. Odmorite dvije minute pa odradite još jednu seriju.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info