Ojačajte cijelo tijelo za samo deset minuta

1

Istraživanja pokazuju da trening snage može smanjiti rizik od razvoja mnogobrojnih oboljenja, a neka od najčešćih su visok krvni pritisak, visok nivo triglicerida, nizak nivo dobrog (HDL) holesterola i gojaznosti. Vjerovali ili ne, taj rizik se smanjuje za 37%. I, ne morate dizati tegove da biste “osjetili” zdravstvene koristi. Donosimo par vježbi za koje vam je potrebna obična stolica.

 

Zagrijavanje

1 min: marširanje u mjestu.

1 min: podizanje nogu u stojećem položaju.

Držeći se za naslonjač stolice, stanite tako da vam noge budu u ravni kukova. Lagano podižite lijevu nogu u stranu, što više možete, bez savijanja. Vratite nogu u početni položaj. Ponavljajte trideset sekundi, a zatim počnite sa drugom nogom.

 

Spuštanje

1 min: Sjedite tako da vam ruke budu na rubu sjedišta stolice. Povucite stražnjicu sa stolice savijajući laktove kako se budete spuštali ka dole. Odgurnite se unazad dok vam ruke ne budu ispravljene. Ponovite.

 

Plié čučanj

1 min: Stanite leđima okrenuti stolici sa nogama razmaknutijim od širine ramena i nožnim prstima izbačenim ka van. Počnite da radite čučanj kao da želite sjesti na stolicu. Zadržite se u tom položaju dvije sekunde, a zatim se “odgurnite” u početnu poziciju. Ponovite.

 

Sjedeći trbušnjaci

1 min: Sjedite uspravno na ivici stolice sa rukama postavljenim iza glave. Podignite lijevo koljeno i okrenite torzo kako biste desni lakat približili lijevom koljenu. Vratite se u početni položaj i vježbu ponovite na drugoj strani, približavajući lijevi lakat desnom koljenu. Nastavite mijenjajući strane.

4 min: Ponovite sva četiri pokreta, bez marširanja u mjestu (dakle, svaki po minut).

1 min: Istezanje. Ustanite i ispružite ruke iznad glave te se naginjite u stranu, duboko dišući.

 

Napomena: Nemojte zaboraviti da je mišićima potrebno određeno vrijeme za odmor. Upravo zbog toga bi bilo najpoželjnije da trening snage radite svaki drugi dan.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info