6 zdravstvenih koristi grožđica

1

Grožđice možda i ne izgledaju spektakularno, ali zdravstvene prednosti koje one pružaju su ogromne. One sadrže više hranjivih materija i minerala koji pružaju olakšanje kod mnogih fizičkih problema, uključujući gastrointestinalne tegobe, artritis, kamen u bubregu, bolesti srca, anemiju i slično. Donosimo vam njihovih šest glavnih zdravstvenih koristi.

 

Poboljšavaju seksualno zdravlje

Svakodnevno konzumiranje grožđica pojačava seksualni nagon. One sadrže aminokiselinu arginin koja pomaže u podizanju libida, a samim tim i poboljšanja seksualnog života.

 

Sprečavaju rak

Grožđice pružaju zaštitu od raka debelog crijeva, jer sadrže polifenolni antioksidant koji se zove katehin. On štiti organizam od širenja slobodnih radikala koji su odgovorni za rast tumora.

 

Poboljšavaju probavu

Grožđice su veoma bogate vlaknima te zbog toga pomažu u “čišćenju” probavnog trakta. One čiste toksine i druge vrste otpadnih materija iz gastrointestinalnog trakta i održavaju zdravlje probavnog trakta.

 

Poboljšavaju zdravlje kostiju i zuba

Grožđice pomažu u jačanju zuba i kostiju, jer sadrže kalcijum u velikim količinama. One sadrže i bor koji pomaže pri apsorpciji kalcijuma i stvaranju koštane mase što je izuzetno korisno u prevenciji koštanih oboljenja, kao što je osteoporoza, naročto kod žena u post-menopauzi.

 

Snabdijevaju nas energijom

Grožđice su odličan izvor energije i veoma su korisne za sportiste. One, takođe, mogu pomoći i onima koji žele da se udebljaju. Grožđice sadrže šećere, kao što su fruktoza i glukoza, te daju energiju svima koji ih konzumiraju.

 

Poboljšavaju imunitet

Grožđice pomažu u apsorpciji različitih hranjivih materija u organizmu, uključujući vitamine i proteine. Na taj način, one u suštini poboljšavaju naš imunološki sistem.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info