35-mm filmska traka izlazi iz upotrebe do kraja 2015

0

Već više od 120 godina, celuloidna 35-milimetarska filmska traka je bila glavni inventar u svim prostorijama iz kojih se vrši filmska projekcija, ali – sudeći po glasinama – njena vladavina će uskoro biti završena. Šta se dogodilo? Digitalno je in, analogno je out, a glavni krivac je film Jamesa Camerona „Avatar“.

Prema navodima agencije Screen Digest Cinema Intelligence Service, početak 2012. godine će biti „prekretnica kada će digitalna tehnologija preuzeti primat nad analognom“. Prema predviđanjima ove agencije, do kraja 2012. godine filmska traka će se koristiti u samo jednom od tri filma, što je dramatičan pad u odnosu na prošlogodišnju statistiku gdje je više od 2/3 filmova producirano na filmskoj traci. Već 2015. godine, 35-milimetarska traka će se koristiti u samo 17% svjetskih produkcija, što će biti njen konačni kraj.

Šta to znači za vas? Ako ste prosječan posjetitelj u kino salama, onda ništa. Ako ste filmofil zaljubljen u nježno zrno 35-milimetarske trake, biće ovo jedna tužna priča.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info