DVD preporuka: Kamenovanje Soraye M.

0

Za ovaj vikend preporučujemo vam da pogledate Kamenovanje Soraye M., nevjerovatan film iransko – američkog kinematografa Cyrusa Nowrasteha.

Ovo je istinita priča o iranki Sorayi M., koju je muž optužio za preljubu u rano doba vladavine ajtolaha Khomenija, a zatim kamenovao do smrti uz pomoć svojih komšija. Njen stari otac je prisiljen od strane gradonačelnika i korumpiranog mule da baci prvi kamen na sirotu ženu.

James Caviezel igra francusko – iranskog novinara Freidounea Sahebjama po čijoj knjizi je film i baziran, ali glavna uloga je pripala veličanstvenoj Shohreh Aghdashloo koja je zapravo savjest ovoga sela. Ova udovica stavlja svoj život na kocku da bi ispričala priču o tome kako je njena nećakinja ubijena kamenovanjem, u okviru šerijatskog zakona. Ona se nada da će novinar ovu vijest objaviti u cijelom svijetu.

Kukavička zajednica je veoma uvjerljivo stvorena, faze kroz koje zločin raste su uvjerljivo dočarane, a klimaks je samo ubistvo koje se ne može ni gledati. Režiser ovaj film poredi sa filmom Slučaj Ox-Bow, vestern iz 1943. godine koji je baziran na romanu koji je napisao Walter Van Tilburg Clark, a tema mu je zakon o linčovanju.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info