Muzika: lijek za dušu i tijelo

0

Muzika je misterija koju većina nas voli. Ona je već vijekovima, ako ne i duže, jedan od najčešćih oblika zabave. Ipak, ona ne služi samo u ove svrhe: muzika i liječi. Da, muzika može pomoći pri liječenju raznih oboljenja, kako fizičkih tako i psihičkih. Pored toga, ona može pomoći da se razviju moralne vrijednosti te da duša doživi duhovnu transformaciju.

 

  • Svakom od nas se desi neka situacija od koje se osjećamo loše. brz tempo života i realizacija svakodnevnih aktivnosti mogu negativno uticati na naš duh i tijelo. Depresija smanjuje aktivnosti mozga i sputava sposobnost uma da planira i izvršava zadatke. Opuštajuća muzika vas može “izbaviti” iz depresije, djelujući kao antidepresiv, ali bez izazivanja bilo kakvih neželjenih efekata. Možete i da spriječite pojavu depreseije tako što ćete svakodnevno slušati opuštajuću muziku.

  • Obaveze povezane sa anksioznošću mogu imati negativan ishod. One mogu uzrokovati nemir i nestrpljenje te druge anksiozne poremećaje. Muzika potiče čvrst san i održava vaš um mirnim i bistrim. Ona vam može pomoći da postignete odlične rezultate u obavezama i zadacima koje izvršavate.
  • Sposobnost učenja i razmišljanja može biti usporena usljed efekata stresa. Muzika vam može pomoći da se oslobodite stresa te da bolje učite i razmišljate. Ako radite uz umirujuću muziku, možete razmišljati, analizirati i raditi brže i efikasnije, postižući bolje rezultate.

 

  • Muzika pomaže u razvijanju pozitivnog stava i daje motivaciju. Ona može da poveća samopouzdanje i poboljša sposobnost učenja pojedinca.
  • Tiha muzika se može “koristiti” i kao način meditacije. Koncentrisanje na sporu i tihu muziku može biti djelotvorno kao i meditacija.
  • Muzika ima veoma direktan uticaj na naše raspoloženje – slušanjem muzike naše raspoloženje se može lako mijenjati. Opuštajuća i tiha muzika može “izazvati” srećno raspoloženje. Međutim, neprijatna muzika, koja se često puta naziva i “buka”, može pokvariti raspoloženje. Od nje možemo postati i anksiozni i uznemireni, a može i da dovede do ozbiljnih zdravstvenih problema.
  • Poznato je da ono što redovno radimo određuje našu ličnost. Ako slušate dobru muziku to će dovesti do dobre osobnosti. Muzika može dovesti i do propadanja moralnih vrijednosti, uzrokujući negativne efekte na osobnost.

  • Vječna sreća je vjerovatno jedina stvar koju ne možete imati i dobiti odjednom. To je sreća koja nema granice. To je stanje uma koje uvijek pronalazi sreću, u svemu i svakome. Put same muzike je put sreće i blagostanja. Ona pomaže da se odvojimo od materijalističkog svijeta i steknemo vječnu sreću.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info