Deset remekdjela kinematografije

0

10. Američka ljepota (1999)

Lester i Carolyn Burnham su, spolja, savršen par koji živi u savršenoj kući u savršenom komšiluku. Ali iznutra, Lester sve više i više pada u beznadežnu depresiju. On se konačno trgne kada postane zaluđen jednom od prijateljica njegove kćerke. U međuvremenu, njegova kćerka se sprijatelji sa stidljivim momkom koji se zove Ricky i živi u komšiluku sa svojim homofobičnim ocem.

 

9. Memoari gejše (2005)

1929. godine siromašna devetogodišnjakina Chiyo, koja živi u ribarskom selu, prodana je kući gejše u Kjotskom distriktu Gion i prema njoj se okrutno odnose vlasnici i glavna gejša Hatsumomo. Njena izvanredna ljepota izaziva osvetničku ljubomoru kod Hatsumomo sve dok je ne spasi i uzme pod svoje okrilje Hatsumomoin vječiti rival Mameha. Pod Mamehanim mentorstvom, Chiyo postaje gejša i dobija ime Sayuri i uči sve umjetničke i društvene vještine kojima gejša mora vladati da bi preživjela u društvu. Kao čuvena gejša, ona ulazi u društvo moći, bogatstva, privilegija i političkih intriga. Kako Drugi svjetski rat zahvata Japan tako se i svijet gejša zauvijek mijenja pred naletom istorije.

 

8. Kum (1972)

Vito Corleone je ostarjeli don mafijaške porodice Corleone. Njegov najmlđi sin Michael se vratio iz rata (drugi svjetski rat) baš u vrijeme kada se njegova sestra Connie Corleone udavala za Carlo Rizzija. Cijela Michaelova porodica ima veze sa mafijom, ali on želi da živi normalnim životom. Diler droge Virgil Sollozzo se obraća mafijaškim porodicama i nudi im zaštitu u zamjenu za novac koji će dobiti od prodaje droge. Obratio se i Don Corleoneu povodom toga, međutim Corleone je moralno protiv upotrebe droga i odbija ovu ponudu. Ovakav razvoj situacije ne zadovoljava Sollozzoa koji šalje plaćenika da ubije Corleonea. Corleone upijeva preživjeti ovaj napad, a cijela situacija izaziva njegovog sina Michaela koji započinje nasilni rat protiv Sollozzoa.

 

7. Smrt u Veneciji (1971)

Adaptacija romana Thomasa Manna, Smrt u Veneciji, priča je o avangardnom kompozitoru, Gustaveu Aschenbachu, koji dolazi u Veneciju ne bi li prebrodio ličnu i umjetničku krizu. Ali, on ni tamo ne pronalazi mir, jer nedugo nakon dolaska on počinje da osjeća privrženost ka adolescentu koji se tu nalazi sa svojom porodicom, a zove se Tadzio. Dječak utjelovljuje ideal ljepote za kojim je Aschenbach dugo tragao i on postaje zaslijepljen dječakom. Međutim, početak smrtonosne epidemije izaziva fizičku prijetnju obojici i predstavlja kvarenje koje kompromituje i prijeti svim idealima.

 

6. Barry Lyndon (1975 )

Barry Lyndon, kojeg je režirao Stanley Kubrick, je priča o podvizima beskrupuloznog irskog avanturiste iz osamnaestog vijeka, posebno njegov uspon i pad u engleskom društvu. Vrijeme je sedmogodišnjeg rata, a engleska vojska se bori protiv pruske. Barry uspijeva pobjeći iz engleske vojske, ali ga u bijegu uhvati kapetan pruske vojske. Barry se pridružuje pruskoj vojsci i ubrzo postaje špijun i počinje istraživati slučaj Chevalier de Balibarija. Balibari je engleski bjegunac i Barry mu se odluči pridružiti. Uksoro oženi Lady Harriet Lyndon i postaje dio engleske plemićke kreme. Sin Lady Lyndon ne može se pomiriti sa majčinim novim suprugom te izaziva Barryja na dvoboj.

 

5. Ben-Hur (1959)

Kada princ Judah Ben-Hur sazna da je njegov prijatelj iz djetinjstva, Messala, imenovan da predvodi rimsku vojsku u Jerusalem, jako je uzbuđen. Međutim, uskoro saznaje i to da se njegov prijatelj iz djetinjstva dosta promijenio i postao ništa drugo do arogantni osvajač koji je pun sebe koliko je i Rim velik. Kada Judah odbije da objelodani imena Jevreja koji su se usprotivili rimskoj vladavini, Messala odlučuje da ga osudi i pošalje kao roba na galiju. Zahvaljujući sudbini i sreći, Judah preživljava ropstvo na galiji i uspijeva se vratiti u Jerusalem nadajući se da će pronaći majku i sestru koje su, takođe, bačene u zatvor, i da će uspjeti da se osveti nekadašnjem prijatelju.

 

4. Apokalipsa danas (1979)

Vijetnam 1969. godine. Oficir specijalnih snaga, kapetan Willard, krenuo je u džunglu na tajni zadatak – pronaći i ubiti pobunjenog pukovnika Kurtza koji je oformio svoju vlastitu vojsku u džungli. Kako se Willard probija kroz džunglu, polako ga preuzimaju moći džungle i bori se protiv ludila koje ga okružuje. Članovi njegove posade podliježu drogama i stradaju jedan za drugim. Kako Willard nastavlja svoje putešesvije on se sve više i više pretvara u čovjeka kojeg je pošao ubiti.

 

3. Pritajeni tigar, skriveni zmaj (2000)

Li je veliki ratnik poznat u cijeloj Kini po svom avanturističkom životu. Odlučuje da pokloni svoj moćni mač starom prijatelju, ali uskoro mač ukrade misteriozni majstor borilačkih vještina. Sada je na Liju da otkrije lopova i vrati mač njegovom vlasniku.

 

2. Šindlerova lista (1993)

Šindlerova lista je film koji je baziran na istinitim događajima i priča o nacističkom češkom biznismenu, Oscaru Schindleru, koji koristi jevrejsku radnu snagu da bi otvorio fabriku u okupiranoj Poljskoj. Kako Drugi svjetski rat napreduje, i sudbina Jevreja postaje sve izvjesnija, Schindlerova motivacija se okreće sa profita na čovjekoljublje i on uspijeva da spasi 1100 Jevreja od sigurne smrti u gasnim komorama.

 

1. Sedam samuraja (1954)

Samuraj veteran, koji se nosi sa teškim vremenima, odlučuje da se odazove pozivu seljana da ih zaštiti od bandita. On okuplja još šest samurajai oni obučavaju ljude kako da se brane, a zauzvrat dobijaju tri obroka dnevno. Film kulminira ogromnom borbom kada četrdeset bandita napadne selo.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info