Evo kojih 9 simptoma nikada ne smijete ignorisati!

0

Svima se desi da osjete iznenadni bol ili promjene u organizmu, ali zbog pretjeranih obaveza, nemara ili jednostavno vjerovanja da će biti bolje, ne preduzmu ništa. Međutim, to bi nekada moglo biti veoma alarmnantno, jer postoje simptomi koji ukazuju na veće probleme i koje ne biste nipošto smjele ignorisati. Evo kojih devet znači da obratite pažnju na svoj organizam i povedete računa o zdravlju.

Neuobičajeni vaginalni iscjedak ili krvarenje

Nakon “ulaska” u menopauzu, više ne bi trebalo da imate menstruaciju, a samim tim ni vaginalno krvarenje. Međutim, ako čak i nakon toga dođe do krvarenja, to može upućivati da nešto ozbiljno nije u redu. Uprkos tome što može biti znak nečeg bezazlenog, kao što je hormonalni disbalans, postoje i veći problemi koji mogu upućivati na rak materice. Moguće je da se radi i o lakšoj infekciji, ako primijetite obilan vaginalni iscjedak, ali takođe može biti povezano sa rakom grlića materice. Upravo zato je važno na vrijeme posjetiti ginekologa i provjeriti o čemu je zaista riječ.

Iznenadni gubitak tjelesne težine

U većini slučajeva, žene se godinama trude da eliminišu višak neželjenih kilograma, a ako se vama desilo da odjednom izgubite više kilograma, vjerujte da nema razloga za slavlje. Rak debelog crijeva povezan je sa iznenadnim gubitkom tjelesne težine, a kolonoskopija se preporučuje svakome ko je napunio pedeset godina, svakih deset godina. Za one mlađe od pedeset godina, gubitak kilograma može upozoravati na povećan rad štitne žlijezde ili dijabetes.

Učestalo mokrenje

Ustajanje tokom noći, zbog jednog odlaska u toalet, nije znak za uzbunu i to se dešava većini žena. Međutim ako to preraste u ustajanje više od tri puta, nešto nije u redu. Jedan od razloga može biti težina koja pritišće vašu bešiku i tjera vas u toalet češće nego što bi trebalo. Međutim, ne morate se odmah zabrinuti, dok se ne posavjetujete sa doktorom. Moguće je da se radi i o dijabetesu, naročito ako vam se dešava da osjećate neopisivu žeđ koju ne možete nikako ugasiti. Zato je vrijeme da saznate o čemu je riječ, jer je moguće da usljed umora i konstantne žeđi i dehidrirate.

Nadutost

Uobičajeno je osjetiti nadutost nakon masnog i obilnog obroka. Međutim, ono što nije normalno jeste svakodnevni osjećaj nadutosti. Uprkos rijetkosti, kod jedne od sedamdeset žena ovaj simptom ukazuje na rak jajnika. Moguća je i nadutost usljed pretjerane tjelesne težine, ali se preporučuje redovna kontrola, kako bi se saznalo o čemu je riječ, jer uprkos tome što ne osjećate bol, problem nadutosti treba biti riješen.

Konstantni umor

Ne, nije riječ o umoru nakon burnog vikenda već o konstantnom osjećaju umora koji ne prestaje tokom sedmice, bez obzira na to koliko kafe popili. On može upućivati na rak materice, ali i na gastrointestinalni rak, uzrokovan anemijom. Osjećaj konstantnog umora takođe upućuje na depresiju, povećan rad štitne žlijezde, ali i druge poremećaje i probleme sa raspoloženjem. Jednostavan način da shvatite trebate li posjetiti doktora je da spavate osam sati svakodnevno. Ako uprkos tome osjećate umor, vrijeme je za pregled.

Otečene noge

Ako vam je jedna noga naduvana kao balon u poređenju sa drugom, ne oklijevajte, posjetite doktora. Moguće je da se radi o krvnom ugrušku koji, ako se ne sanira odmah, može biti fatalan. Uzrok tome može biti poremaćaj rada hormona usljed korištenja kontracepcijskih pilula, a u rijetkim situacijama može dovesti i do različitih oblika tumora.

Bolovi u stomaku

Svima se desi da osjete bol u stomaku s vremena na vrijeme, ali to ne treba da traje više od dan ili dva. Međutim, ako bol ne prestaje i imate problema sa probavom, moguće je da se radi o ozbiljnijim problemima. Promjene u apetitu mogu biti pokazatelji da imate rak jajnika, želuca ili debelog crijeva.

Svrab, peckanje pri mokrenju i promjena boje

Ako niste to uradile ranije, savjetujemo vam da uzmete ogledalo i spustite ga do svog međunožja. Ružičasta je zdrava boja vagine. Ako primijetite promjenu boje, znači da nešto nije u redu. Sve počne sa promjenom pigmenta i teksture, a može dovesti i do raka vagine. Promjene prilikom mokrenja, koje podrazumijevaju peckanje i svrab, dodatni su znak da je vrijeme za ginekologa.

Bol u karlici

Čak i ako se radi o nejasnom bolu, koji se pojavljuje povremeno, treba znati da ne bi trebalo da osjećate bilo kakav bol u ovom predjelu. Bilo kakav oblik bola u karlici upućuje direktno na probleme, koji mogu biti oni sa tjelesnom težinom, ali i drugi, kao što je endometrioza.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info