Kontracepcijske pilule: 5 slučajeva na koje uvijek trebate obratiti pažnju

0

Kontracepcijske pilule ne odgovaraju svima. Dakle, kada je u pitanju uzimanje bilo koje vrste hormonskih lijekova, uvijek je najbolje da budete potpuno iskreni sa svojim ginekologom. Tijelo svake žene je različito pa zbog toga svi možemo i različito reagovati na različite hemijske stimulanse. Ako mislite da nešto nije u redu s vašim tijelom, kažite to ginekologu. On/a je tu da vam pomogne, ne da vas osuđuje.

Kada je riječ o uzimanju kontracepcijskih pilula, postoje određene stvari koje je teško izbjeći. Kada počnete da ih uzimate, tijelu mogu biti potrebne sedmice (čak i mjeseci) kako bi se prilagodilo. Prije početka korištenja novih kontracepcijskih pillula, posavjetujte se sa ginekologom o nuspojavama (bolje je da znate unaprijed šta možete očekivati). Međutim, postoje i situacije koje mogu iskrsnuti sa korištenjem kontracepcijskih pilula, a koje nisu uobičajene. Ukoliko doživite neke od sledećih, obavezno se obratite doktoru.

 

  • Intenzivne promjene raspoloženja. Da li u poslednje vrijeme doživljavate emocionalne “ispade” koji nisu ničim izazvani? To može biti povezano sa kontracepcijskim pilulama koje koristite. Uzimanje hemijskih suplemenata može uticati na nastanak hormonske neravnoteže.
  • Bol prilikom odnosa. Da li osjećate bol prilikom odnosa? On može biti uzrokovan vaginalnom suvoćom, a koja može nastati kao nuspojava određenih tipova kontracepcijskih pilula.
  • Povraćanje. Mučnina može biti čest problem kada koristite kontracepcijske pilule. Međutim, povraćanje obično nije nešto što se dešava i, ako se desi, to ne može biti normalna reakcija.
  • Unutrašnji bol. Da li doživljavate bol u nasumičnim dijelovima tijela? Možda je u pitanju kamen u žuči. Naime, određene vrste kontracepcijskih pilula mogu povećati rizik od njegovog nastanka.
  • Migrene. Migrene koje utiču na promjene vida mogu se pripisati kontracepcijskim pilulama. Ovi simptomi mogu čak dovesti do nastanka krvnih ugrušaka i moždanog udara.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info