Zbog ovih 6 navika imate začepljene pore na licu!

0

Svakoj ženi se desilo bar jednom, u nekom trenutku života, da ima problema sa porama i sa kožom lica. Zbog određenih navika, pore mogu izgledati veće i prouzrokovati dermatološke probleme.

Kako biste ih na vrijeme zaustavili, savjetujemo vam da prestanete raditi sljedeće stvari, jer upravo one mogu prouzrokovati začepljenje pora, a usljed čega vaše lice može izgledati veoma loše.

Istiskanje bubuljica


Ovo je jedna od najgorih, a ujedno i najčešćih, navika žena širom svijeta. Istiskanjem bubuljica stežete i razvlačite kožu lica, čime direktno utičete na iritaciju kože lica, koja uzrokuje začepljenost pora i njihovo širenje. Pritiskom na kožu lica unosite bakterije sa vaših ruku, a koje djeluju štetno na vaše lice.

Ovo je sigurno lakše reći nego uraditi, ali pokušajte se suzdržati od istiskanja bubuljica za vaše dobro. Postoje načini na koje ih možete ukloniti, kao i očistiti kožu lica različitim preparatima. Vaša koža će vam biti zahvalna.

Često dodirivanje lica tokom dana


Zaustavite se na trenutak i razmislite šta ste sve danas dodirnuli. Od stola, šteke vrata, kreditne kartice, računara, sve do toaleta. A koliko ste puta uspjeli oprati ruke? Vjerovatno ne toliko koliko ste ih aktivno prljali.

Upravo zbog toga dodirivanje vašeg lica nije preporučljivo, jer su ruke izvor bakterija, virusa i alergena koje prenosite direktno na lice. Ako se ne možete kontrolisati, onda bi bilo pametno da imate paket vlažnih maramica u torbi ili na radnom stolu kako biste, koliko toliko, očistili ruke.

Spavanje sa šminkom na licu


Ovo je već jedno od nepisanih pravila, jer konstantno pričamo o tome kako je važno skidati šminku prije spavanja. Međutim, ponekad se svakoj ženi zna desiti da to zaboravi, a to je veoma štetno za vaše lice. Na taj način sve nečistoće nakupljene tokom dana dolaze u direktan kontakt sa vašom kožom i koncentrišu se u porama, a to ih zatvara.

To, ujedno, ubrzava proces starenja, ali i širenje pora. Ako ste stvarno preumorne ili u nemogućnosti da odete odmah do toaleta, neka se na vašem noćnom ormariću nađe paketić maramica koje će vam poslužiti. Ipak, pazite da vam ta praksa ne pređe u naviku.

Preskakanje pilinga


Najbolji način da očistite pore jeste piling. Uobičajena sredstva za čišćenje lica ne uklanjaju mrtve ćelije kože u potpunosti. Piling, jednom do dva puta sedmično, pomaže pri uklanjanju nečistoća, a preventivno djeluje i na pojavu akni, čineći vaše pore manjima.

Pogrešna i loša šminka


Veliki izazov svim ženama predstavlja prekrivanje nepravilnosti na licu. Tu se često desi da upadnu u zamku korištenja nekvalitetnih i loših proizvoda, nastojeći prekriti nedostatke i nepravilnosti.

Međutim, na taj način mogu samo pogoršati stanje i povećati akne, proširiti i začepiti pore. Zato savjetujemo da kada kupujete, kupujte kvalitetno i provjereno. Vaše lice će vam biti zahvalno.

Izbjegavanje korištenja krema za lice


Postoje sjajni preparati za čišćenje pora i njegu lica, ali postoje i žene koje ih jednostavne ne vole koristiti. Predlažemo da vi ne budete jedna od njih, jer neke od krema za lice potrebno je nanositi svega dva puta sedmično kako biste postigli sjajne rezultate. Hranite svoje tijelo iznutra, ali i izvana.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info