5 namirnica koje zadržavaju masne naslage

0

Istraživanja pokazuju da kvalitet hrane koju jedemo ima više veze sa težinom od same količine hrane. Pogledajte kojih je to pet namirnica odgovorno za zadržavanje masnih naslaga.

 

Čips

Hrana (u ovom konkretnom slučaju grickalice) koja se najviše povezuje sa debljanjem je čips. Tokom vremena, krompir može izazvati debljanje, ali je čips apsolutno najgori, a za njim ne zaostaje ni pomfrit. Upravo zbog toga je bitno da ih izbjegavate što je više moguće. Ukoliko imate problema sa gojaznošću, konzumiranjem pomenutih namirnica problem postaje još veći.

 

Dijetalna gazirana pića

Kako je to moguće? Dijetalni napici ne sadrže kalorije. Ipak, istraživanja pokazuju da dijetalni sokovi uzrokuju debljanje. Naime, oni sadrže masu hemikalija i vještačkih zaslađivača koji uzrokuju osjećaj gladi. Što ih više pijete, to ste gladniji, a samim tim se i više debljate.

 

Visoko-fruktozni kukuruzni sirup

Iako pojedini tvrde da je visoko-fruktozni kukuruzni sirup dobar u umjerenim količinama, činjenica je da, kada je riječ o namirnicama koje ga sadrže, jednostavno nema umjerenosti. Sirup utiče na metabolizam tako da osoba ne može prestati da ga unosi. Zaista je teško kontrolisati prohtjeve, jer visoko-fruktozni kukuruzni sirup usporava lučenje leptina u organizmu, hormona koji vam daje znak da ste siti.

 

Crveno i prerađeno meso

Istraživanje o kvalitetu hrane otkrilo je da i crveno i prerađeno meso izazivaju debljanje. Istraživanje je trajalo četiri godine te je otkriveno da je povećanje tjelesne težine usko povezano sa obje vrste mesa te da je obrnuto proporcionalno količini povrća koje su ispitanici konzumirali.

 

Alkohol

Čisti alkohol sadrži oko sedam kalorija po gramu. To znači da on skoro duplo više deblja u poređenju sa ugljenim hidratima i proteinima (koji sadrže četiri kalorije po gramu). Od alkohola, jedino više kalorija sadrže masti (oko devet kalorija po gramu). To znači da, ako želite da se riješite suvišnih kilograma, alkohol vam nije opcija. Pored toga, veće količine alkohola uzrokuju i veći unos hrane, koju inače ne biste unijeli. Ovo ne znači da trebate u potpunosti izbaciti alkohol, ali bi bilo poželjno da se ograničavate na maksimalno dva pića.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info