10 najboljih namirnica za detoksikaciju organizma

0

Postoje mnoge namirnice koje vam mogu pomoći da očistite organizam i izbacite toksine iz njega. Bez obzira da li želite da se riješite suvišnih kilograma, imate više energije, poboljšate ten ili raspoloženje, sljedećih deset namirnica će vam, pored svega navedenog, pomoći i da detoksikujete organizam.

Limun


Limun je jedna od osnovnih namirnica kod mnogih detoks dijeta, a postoji i veoma dobar razlog za to. Prije svega, limun je prepun antioksidanta, vitamina C, koji je odličan za kožu i koji se veoma efikasno bori protiv slobodnih radikala.

Osim toga, citrusi imaju alkalan efekat na organizam, što znači da mogu pomoći u obnovi ravnoteže pH vrijednosti (od čega najveću korist ima naš imunološki sistem). Započnite dan sa čašom tople vode i kriškom limuna i na taj način ćete uspjeti da izbacite toksine iz organizma. Ovdje pogledajte i 8 razloga da toplu vodu i limun uvrstite u svakodnevnu ishranu.

Đumbir


Ako su premasna hrana ili alkohol uzrokovali probleme u probavnom sistemu, bilo bi korisno da u ishranu dodate malo đumbira. On ne samo da je dobar za smanjenje osjećaja mučnine već može i da poboljša varenje i smanji osjećaj nadutosti.

Pored toga, đumbir sadrži i visok nivo antioksidanata te jača imunološki sistem.

Bijeli luk


Već odavno je poznat po mnogobrojnim zdravstvenim koristima, a istraživanja pokazuju i da je odlična namirnica za detoksikaciju organizma.

Pored toga što ima antibiotička, antivirusna i antibakterijska svojstva, bijeli luk sadrži i hemikaliju poznatu pod nazivom alicin, a koja potiče proizvodnju bijelih krvnih zrnaca i pomaže u borbi protiv toksina.

Artičoka


Ako ste se nedavno “prepustili” konzumiranju masne hrane i alkohola, konzumiranje barenih artičoka može vam pomoći da organizam vratite na pravi kolosijek. One sadrže visok nivo antioksidanata i vlakana te pomažu organizmu u probavljanju masne hrane.

Pored toga, artičoke su poznate i po svojoj sposobnosti da stimulišu i poboljšaju rad jetre – organa koji tijelu služi kao glavno oruđe u borbi protiv toksina.

Cvekla


Prepuna magnezijuma, željeza i vitamina C, cvekla je prava mala riznica zdravlja. Ona ne samo da je odlična za kožu i kosu već smanjuje i nivo lošeg holesterola te pomaže detoksikaciju jetre. Najbolje je da je konzumirate sirovu ili u vidu soka (svježe cijeđenog, nikako kupovnog).

Zeleni čaj


Tečnosti su od suštinskog značaja za održavanje zdravlja organa te pomažu da se izbace toksini iz organizma. Zeleni čaj je upravo, pored vode, jedna od najboljih tečnosti koja vam u tome može pomoći.

Osim toga, on je i odlično piće koje vam pomaže da se riješite suvišnih kilograma te sadrži visoku koncentraciju antioksidanata. Istraživanja pokazuju da redovno konzumiranje zelenog čaja može spriječiti nastanak oboljenja jetre.

Kupus


Kao i većina kupusnjača (uključujući i brokulu i prokelj), kupus sadrži hemikaliju koja se naziva sulforafan, a koja pomaže organizmu da se bori protiv toksina. Pored toga, kupus snabdijeva organizam glutationom – antioksidantom koji poboljšava detoksikacijske funkcije jetre.

Svježe voće


Svježe voće je bogat izbor vitamina, minerala, vlakana i antioksidanata. Pored toga, ono ne sadrži mnogo kalorija pa se veoma često preporučuje njegovo konzumiranje prilikom držanja dijeta.

Ipak, imajte na umu da svježe voće ne trebate konzumirati samo kada ste na dijeti ili kada želite da očistite organizam od toksina. Ako želite da imate lijepu i zdravu kosu i kožu, konzumirajte ga što češće.

Smeđa riža


Ako želite da očistite organizam i poboljšate zdravlje, bilo bi dobro da smanjite unos prerađene hrane. Umjesto pomenutog, pokušajte da ishranu obogatite zdravim žitaricama, kao što je smeđa riža koja sadrži mnogobrojne sastojke za detoksikaciju, a između ostalih magnezijum, mangan, fosfor i vitamin B.

Smeđa riža sadrži i visok nivo vlakana koja su dobra za čišćenje debelog crijeva te selen koji vam može pomoći da zaštitite jetru i poboljšate ten.

Potočarka


Kao i većina ljekovitog bilja i povrća zelene boje, potočarka je odlična namirnica koja poboljšava zdravlje i čisti organizam. Njeni listovi sadrže mnogobrojne hranjive materije koje pomažu detoksikaciju, kao što su cink, kalijum, vitamini B, C i E. Osim toga, ona je i prirodni diuretik koji vam može pomoći da izbacite toksine iz organizma.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info