Ishrana prema starosti: Šta jesti od 20-tih do 60-tih

0

Hranjive materije za kojim vaše tijelo žudi mijenjaju se kako starite. Istraživanja pokazuju da su određene hranjive materije “korisnije” i u određenom životnom razdoblju. Ne, to ne znači da trebate strogo unositi samo jednu vrstu namirnica već da u određenom periodu života unosite više sledećin hranjivih materija.

 

Dvadesete: Losos

Žene su dva puta podložnije depresiji od muškaraca, a losos im može pomoći u suzbijanju i liječenju ovog poremećaja. Istraživanja pokazuju da se depresija prvo razvija u uzrastu od petnaeste do trideset i četvrte godine života. Ali, losos je bogat izvor omega-3 masnih kiselina, koje mogu “stabilizovati” raspoloženje povećanjem nivoa hormona serotonina. Naravno, riječ je o divljem lososu, a osim njega, bogat izvor omega-3 masnih kiselina su i sve druge vrste masne ribe (skuša, tunjevina, haringa).

 

Tridesete: Jaja i špinat

Krajem dvadesetih i početkom tridesetih većina žena razmišlja o zasnivanju porodice pa samim tim i o trudnoći. Žumance i špinat sadrže holin, hranjivu materiju koja pomaže pravilan razvoj mozga kod beba. Američki Institut za medicinu preporučuje 425 mg holina svakodnevno, 450 mg ako ste trudni i 550 mg ako ste dojilja. Jedno veliko jaje sadrži oko 145 mg, a samo 100 grama špinata sadrži 240 mg holina. Špinat ima i dodatne poene, jer sadrži veoma važnu hranjivu materiju za buduće mame: folnu kiselinu koja pomaže u sprečavanju oštećenja ploda.

 

Četrdesete: Nemasna govedina i brokula

Nemasna govedina je bogat izvor željeza, hranjive materije koja pomaže izgradnju crvenih krvnih zrnaca, snabdijevanju organizma kiseonikom i održavanju energije na optimalnom nivou. Žene u četrdesetima trebale bi unositi 18 mg željeza dnevno (trudnice 27 mg, a dojilje 9 mg). Pored govedine, bogati izvori ovog minerala su i sjemenke bundeve i integralne žitarice. Zdravstveni stručnjaci savjetuju da u četrdesetima jedete i brokulu, jer ona može smanjiti rizik od raka dojke.

 

Pedesete: Nemasni jogurt

Estrogen zadržava kalcijum u kostima, ali nakon menopauze, počinjete da gubite estrogen. Samim tim, dolazi i do gubitka kalcijuma te slabljenja kostiju. Jogurt obezbjeđuje približno 300 mg kalcijuma ili jednu četvrtinu potrebne dnevne količine. Ostatak nadopunite mlijekom i sirom sa niskim procentom mliječne masti. Da biste tijelu pomogli da apsorbuje kalcijum, konzumirajte i namirnice bogate vitaminom D.

 

Šezdesete: Pasulj

Pasulj i sve vrste mahunarki bogat su izvor kalijuma što znači da pomažu u snižavanju krvnog pritiska, poznatog faktora rizika od srčanih oboljenja. Pored toga, mahunarke su bogate i vlaknima koja vam pomažu da se duže osjećate sitima i da održavate zdravu tjelesnu težinu. Suzbijanje gojaznosti i visokog krvnog pritiska veoma je važno za žene u šezdesetim godinama – istraživanja pokazuju da su žene poslije pedeset pete godine duplo podložnije srčanom udaru u odnosu na mlađe žene i muškarce.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info