Zdravstvene koristi smeđe riže

0

Već odavno je poznato da je smeđa riža zdravija od bijele. Stručnjaci i nutricionisti širom svijeta preporučuju konzumiranje smeđe riže, a evo i zašto je to tako.

 

Ona je hranjiva

Smeđa riža je žitarica koja dolazi sa iste biljke kao i bijela riža. Međutim, kada se smeđa riža obrađuje, sa zrna se eliminiše samo vanjski sloj, odnosno ljuska. Sa druge strane, bijela riža se dobija nakon što se ljuska i mekinje uklone sa zrna, nakon čega slijedi dugotrajni proces poliranja. Ovo smanjuje količinu hranjivih materija koje sadrže slojevi zrna, pa je samim tim smeđa riža hranjivija od bijele, slično kao što je crno brašno hranjivije od bijelog.

 

Bogatija je vlaknima

Smeđa riža je bogata vlaknima, pošto se mekinje i hranjive materije sa nje ne obrađuju. Već odavno se zna da su namirnice bogate vlaknima i više nego poželjne u svakodnevnoj ishrani, jer pomažu u borbi protiv raznih oboljenja.

 

Bogata je mineralima

Smeđa riža je bogat izvor minerala, kao što su mangan, magnezijum i selen. Mangan pomaže u održavanju zdravlja nervnog sistema. On, takođe, pomaže u proizvodnji holesterola koji se koristi u proizvodnji hormona seksa.

 

Ona liječi oboljenja

S obzirom na to da je bogat izvor minerala, hranjivih materija i vlakana, smeđa riža je poznata i po tome što može pomoći pri liječenju pojedinih bolesti, kao što su kardiovaskularna oboljenja, probelmi sa srcem, rak debelog crijeva, astma i dijabetes tip 2. Veoma je djelotvorna i kod zatvora te reguliše probavu.

 

Pomaže da se smanji tjelesna težina

Sve hranjive materije, vlakna i minerali, koji se nalaze u smeđoj riži, pomoći će vam da održite zdravu tjelesnu težinu. Hranjivi obrok koji sadrži smeđu rižu pomaže da se brže smanji tjelesna težina. Istraživanja pokazuju da žene koje konzumiraju integralne žitarice i namirnice bogate vlaknima imaju manje kilograma od žena koje ih ne konzumiraju.

 

Ona održava nivo LDL holesterola na nivou

Ulje iz mekinja smeđe riže izvor je posebnih jedinjenja koja snižavaju nivo holesterola u organizmu. Studije pokazuju da redovno konzumiranje smeđe riže može pomoći u snižavanju LDL (lošeg) holesterola u organizmu, istovremeno održavajući HDL (dobrog) holesterora na potrebnom nivou.

 

Ona štiti od raka dojke

Istraživanja pokazuju da redovno konzumiranje smeđe riže smanjuje rizik od raka dojke. Dakle, znate šta vam je činiti 🙂

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info