Njega kože tokom dijete

0

Dramatično povećanje i gubljenje težine izaziva rastezanje i oštećenje kože. Ona može izgubiti svoju elastičnost i biti opuštena, ako je gubitak težine bio brz. Ovakva koža nije samo estetski problem, jer može uzrokovati higijenske probleme i infekcije. Višak kože je potrebno spriječiti pažljivom dijetom i vježbanjem pomoću kojih se topljenje masnih naslaga dešava postepeno. U takvim slučajevima ona neće izgledati toliko opušteno kao što je to slučaj kod brzih dijeta.

Elastičnost kože određuju starost i genetika te je lakše vratiti se u formu i održavati je elastičnom kada ste mlađi. Međutim, postoji nekoliko načina da postignete bolji izgled i elastičnost kože.

 

Dijeta

U cilju sprečavanja opuštene kože, potrebno je održavati zdravu tjelesnu težinu. To i nije lako, posebno ako trebate izgubiti par kilograma, ali što prije počnete sa dijetom to su i veće šanse da nećete imati višak kože. Brze dijete uzrokuju njeno opuštanje, jer koža nema dovoljno vremena da se prilagodi novoj težini.

Dakle, najbolji način da počnete gubiti suvišne kilograme je da idete na dijetu koju je propisao stručnjak – nutricionista. Na taj način ćete kilograme gubiti postepeno, a ne naglo i brzo. Tokom trajanja dijete, bićete u mogućnosti da koži pružite njegu koja će joj vratiti elastičnost i dopusititi da se prilagodi novoj težini.

 

Vježbanje

Vježbanje pomaže u mršavljenju i zgradnji mišića. Pravilan plan vježbanja će vam pomoći da sagorite masti i kalorije “gradeći” čvrsti sloj ispod kože koji će joj dati toniran izgled. To je veoma bitno, jer ćete na taj način izbjeći dramatične oscilacije u težini koje mogu uzrokovati oštećenje kože, gubitak elastičnosti i pojavu strija.

 

Njega

Da biste spriječili opuštanje kože tokom mršavljenja (s obzirom na to da je postepeno), hidratizirajte je pomoću losiona ili ulja za njegu te pijte puno vode. Takođe, ako to dijeta dozvoljava, jedite hranu koja sadrži veliku količinu vode te ćete na taj način zadržati vodu u organizmu. Da vratite koži elastičnost, idite na redovne masaže. Osim toga, potrebno je i da bar jednom nedjeljno uradite piling što će pomoći da koža ostane glatka i elastična.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info