10 namirnica koje garantovano umanjuju stres

1

Neki ga zovu i bolešću modernog doba, ali niko ne može poreći da je on sveprisutan. Stres se može ispoljiti na više različitih načina, a jedna stvar je sigurna – štetan je po zdravlje. Donosimo vam listu namirnica koje, redovnim konzumiranjem, umanjuju stres i njegove efekte.

Celer


Celer ima širok spektar umirujućih dejstava. Istraživanja pokazuju da konzumiranje četiri stabljike celera dnevno može da smanji krvni pritisak, jedan od prvih simptoma da ste pod stresom.

Bijeli luk


Bijeli luk se koristi već hiljadama godina zbog svojih jakih antibakterijskih, antivirusnih i antigljivičnih svojstava. Ova njegova svojstva pomažu pri smanjenju upala, pozitivno utiču na cirkulaciju, pomažu održavanje ravnoteže šećera u krvi i podstiču detoksikaciju, a sve navedeno su simptomi stresa.

Lisnato povrće


U ovu vrstu povrća ubrajamo: brokulu, karfiol, prokelj, kupus, kelj, blitvu, špinat, hren i kineski kupus. Ove vrste povrtlarskih kultura sadrže sumporna jedinjenja koja stimulišu enzime u tijelu koji zaustavljaju rast ćelija raka.

Sladić


Iako se, sada već tradicionalno, koristi za liječenje oboljenja probavnog trakta i čireva na želucu nastalih zbog dejstva stresa, sladić je poznat i po tome što je dobar lijek protiv umora izazvanog hroničnim stresom.

Masna riba


Sve vrste masnih riba, kao što su skuša, inćuni, losos, pastrmka i sardina su bogate omega-3 masnim kiselinama koje imaju blagotvorno dejstvo na rad mozga, zdravlje srca i suzbijanje efekata stresa. Masne ribe sadrže i magnezijum i cink koji se, takođe, suprotstavljaju štetnim dejstvima stresa na organizam.

Kamilica


Poznato je da čaj od kamilice pomaže kod nesanice, nervoze i stomačnih tegoba. Kamilica, takođe, podiže i nivo supstance koja se zove hipurna kiselina – ista supstanca se nalazi u plodovima brusnice i borovnice i sprečava infekcije.

Čokolada


Prije nego što su Evropljani počeli dodavati šećer u čokoladu, Asteci su slavili gorka zrna kakaoa zbog njihovih zdravstvenih svojstava. Istraživanja su pokazala da 40 grama tamne čokolade dnevno nam pomaže da se nosimo sa stresom na način što ona oslobađa „hemikalije sreće“ u mozgu. Ove hemikalije su poznate i pod nazivom beta endorfini.

Orašasti plodovi


Orašasti plodovi su puni B vitamina, cinka, magnezijuma i omega-3 masnih kiselina, hranjivih materija koje se troše pri visokoj anksioznosti. Kao izvor zdravih masti, orašasti plodovi obuzdavaju apetit, prirodno uspostavljaju ravnotežu nivoa šećera u krvi, smanjuju želju za šećerom te potpomažu metabolizam.

Maslinovo ulje


Maslinovo ulje, glavni sastojak mediteranske ishrane, dokazano sprečava nastanak depresije i pomaže kod upala. Postoje dokazi da maslinovo ulje štiti od oksidativnog stresa, osnovnog uzroka bolesti srca.

Bobičasto voće


Bobičasto voće je bogato antioksidantima koji pomažu cirkulaciju, funkcije mozga i sprečavaju prerano starenje kože, što se veoma često dešava kao rezultat hroničnog stresa. Maline sadrže najveći nivo elagične kiseline, hemikalije koja eliminiše toksine iz organizma i koja reguliše holesterol i hormone kod žena.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info