Podizanje kapaka: Ovo svaka žena u četrdesetima i pedesetima treba da zna

0

Kada je riječ o estetskoj hirurgiji, blefaroplastika ili “podizanje kapaka”, jedna je od najjednostavnijih, najsigurnijih i najefektnijih procedura kojoj se možete podvrgnuti. Ukoliko imate spuštene kapke, tada izgledate umornije i mnogo starije od svojih godina, a uklanjanje viška kože može napraviti dramatičnu promjenu u vašem izgledu.

Podizanje kapaka je operacija za koju se najčešće odlučuju žene u četrdesetim i pedesetim godinama života, ali postoji i prilično velik broj žena u kasnim tridesetim godinama koje se odlučuju za ovaj tretman, prvenstveno zbog preuranjenog starenja kože i bržeg spuštanja kože na kapcima nego što je to uobičajeno.

Prije nego se odlučite za tretman podizanja kapaka, potrebno je da znate sljedeće stvari.

Postoji više vrsta podizanja kapaka


Kada čujete termin “podizanje kapaka”, to se najčešće odnosi na operaciju gornjeg kapka. Ona podrazumijeva uklanjanje viška kože te, ponekad, uklanjanje i manjih količina masti i mišića. Kod drugog, manje uobičajenog tretmana podizanja kapaka, riječ je o donjem kapku i području ispod oka.

Radi se o ambulantnim postupcima


Kada se radi o podizanju gornjih kapaka, operacija uključuje lokalnu anesteziju (nikada opštu). Doktor označava dio kapka koji je za uklanjanje. Nakon toga, koristeći skalpel ili drugi hirurški uređaj, pomenuti dio kože se uklanja, a rez se zašiva. Zahvaljujući prirodnom načinu na koji kapci fukcionišu, čak i da dođe do stvaranja ožiljka, on je skriven.

Ukoliko je riječ o uklanjanju kože sa donjih kapaka ili ispod očiju, to je obično složenija procedura koja zahtijeva sedaciju. Obje procedure mogu uključiti i primjenu laserskog tretmana na kapcima, kako bi se uklonili znaci oštećenja od sunca i starenja, ali i kako bi se uklonili potencijalni ožiljci.

Oporavak je (obično) brz


Kod podizanja gornjih kapaka, otok i modrice imaju tendenciju da budu minimalne. Kod nekih žena je to izraženije nego kod drugih, ali modrice i otok povlače se nakon par dana. Šavovi se skidaju nakon sedam dana, a već osmog dana možete nanositi šminku. Tokom prva 24 sata, vjerovatno ćete morati redovno hladiti oči (držati led na njima) kako bi se otok smanjio.

Možda ćete morati nanositi kapi ili masti par dana (u nekim slučajevima prepisuju se i antibiotici, kako bi se izbjegla mogućnost infekcija). Kod uklanjanja kože sa donjih kapaka, period oporavka traje malo duže. Zbog gravitacije, koža se povlači od oka nadole pa je zbog toga ovaj postupak i složeniji.

Komplikacije


Glavni rizici kod obje vrste operacija su prekomjerno krvarenje, modrice i “asimetrija”. Međutim, sve navedeno se veoma, veoma rijetko dešava.

Nije uvijek u pitanju izgled


Zbog starenja i oštećenja izazvanih uticajem sunca, koža oko očiju postaje manje elastična. Kod nekih žena (ali i muškaraca), ovo dovodi do toga da koža na kapcima toliko “opada” da počinje ometati vid. Dakle, nije uvijek u pitanju samo estetski izgled već i zdravstveno stanje i normalno funkcionisanje žene (ili muškarca).

Trajanje učinka operacije


Nakon podizanja kapaka, vrijeme i sunce nastavljaju da oštećuju kapke i elastičnost kože. Vjerovatno vam neće biti potrebna još jedna operacija dugi niz godina, a ogromna većina pacijentica nema potrebu da se podvrgava novoj operaciji.

Međutim, ukoliko se podvrgnete podizanju kapaka u pedesetim ili šezdesetim godinama života, bitno je da znate da nećete imati isti nivo podmađivanja očiju kao da ste to uradili tokom kasnih tridesetih ili četrdesetih godina života.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info