Šminka: Ovih 9 proizvoda nipošto nemojte koristiti poslije četrdesete

0

Uopšte nije tajna da se vaša koža mijenja, ali prilagođavanje cjelokupnog načina uljepšavanja i njege ponekad može biti prilično velik izazov.

Poslije četrdesete godine života, naša koža proizvodi manje količine lipida, a što dovodi do suve i grube kože. Dok suva koža zahtijeva “jaču” hidrataciju, pojavljivanje sitnih linija i bora u ovom periodu života zahtijeva i drugačiji arsenal šminke.

Dermatolozi i profesionalni šminkeri savjetuju izbacivanje sljedećih kozmetičkih proizvoda iz upotrebe, nakon što uđete u četrdesete, jer to vam može pomoći da izgledate bolje nego ikad.

Grubi piling


Koža koja stari veoma je osjetljiva što znači da se ne može nositi sa grubim i jakim pilingom kao što je to nekada bio slučaj. Obnavljanje ćelija kože u dvadesetima dešava se na svakih dvadeset i osam dana. Međutim, u četrdesetima, ovaj proces obnavljanja dešava se nakon više od četrdeset dana. Koži je potrebno duže vremena da se oporavi.

Kada je koži potreban podsticaj da izgleda svježije i mladolikije, birajte maske, sredstva za pranje lica ili serume koji sadrže nježne hemijske (umjesto fizičke) eksfolijante, a kao što su voćni enzimi.

Tonik za lice na bazi alkohola


Većina tonika za lice je na bazi alkohola i namijenjena je masnoj koži ili koži koja je sklona aknama, ali oni kožu lišavaju prirodnih masti i ulja, a usljed čega normalna koža može postati izrazito suva. Kako starite, tako hidratacija postaje sve važnija, jer koža lakše gubi hidrataciju pa bi upravo zbog toga trebalo da nakon pranja i čišćenja kože koristite gel za njegu lica koji sadrži hijaluronsku kiselinu ili možete koristiti serum.

Ukoliko volite da vam koža bude super čista ili ako ne želite da se odreknete efekta koji tonik za čišćenje lica ostvaruje (posebno ako vam je koža sklona aknama), koristite tonike koji ne sadrže alkohol.

Sredstva za čišćenje koja previše pjene


Pranje lica proizvodima koji pjene uklanja esencijalne hranjive sastojke kože, što doprinosi nastanku suve kože, a vremenom može dovesti i do smanjene elastičnosti. Ovi proizvodi bogati su sufaktantima, molekulama koje eliminišu nečistoće da lica, ali ujedno mogu ukloniti i ulja i masti sa kože koja su odgovorna za njen glatki izgled.

Upravo iz ovog razloga bilo bi mudro da koristite mlijeko, balzame ili druge kremaste proizvode za čišćenje kože koji ne pjene, a koji su dizajnirani da vaša koža nakon njihove upotrebe bude mekana i hidratizirana.

Teški korektori


Koža oko očiju postaje sve delikatnija i tanja kako starite pa, ako je korektor koji koristite za prekrivanje tamnih kolutova oko očiju “pretežak”, onda će on istaknuti sitne bore oko očiju. Kremasti ili tečni korektor odlična su opcija, jer koža nakon njihovog nanošenja neće izgledati suvo i brašnjavo.

Nakon što nanesete korektor (preko pudera), štapićem za uši uklonite sav višak proizvoda koji se možda zadržao u nekoj od sitnih bora ili linija. Savjet: široko se nasmijte, jer ćete tako najbolje moći vidjeti s kojih dijelova je potrebno ukloniti višak proizvoda.

Svjetlucava sjenka


Posljednja stvar koju želite da uradite jeste da sitne linije i bore oko očiju učinite vidljivijima i očiglednijima, a to je upravo ono što ovaj tip sjenke radi. Reflektirajuće čestice na kapcima mogu privući pažnju na tragove starenja pa je zbog toga bolje da koristite kremaste ili mat sjenke sa baršunastim ili satenskim finišom koje će smanjiti diskoloraciju i ublažiti sitne linije.

Svjetlucavo rumenilo


Istina, sjaj na obrazima daće vam svjež izgled, ali svjetlucave verzije rumenila imaju tendenciju da se smjeste u sitnim borama. Upravo iz tog razloga mnogo je bolje da koristite verzije sa polu-mat ili satenskim finišom, pošto je njihov sjaj mnogo laskaviji za kožu koja stari.

Takođe, potrebno je i da obratite pažnju na to gdje nanosite rumenilo. Kada pređete četrdesetu, rumenilo je najbolje nanositi na najvišoj tački jagodica, jer to stvara mladalačkiji izgled tako što “podiže” lice.

Vodootporna maskara


Istraživanja pokazuju da poslije četrdesete godine života gubimo više trepavica te da one sporije rastu. Krajnji rezultat: kraće i tanje trepavice. Vodootporna maskara je teška za skidanje, a njenim skidanjem može doći do pucanja ili čupanja već krhkih trepavica.

Umjesto vodootporne maskare, koristite opcije koje su rastvorljive u vodi ili koje se mogu skinuti pranjem te uvijek koristite sredstva za skidanje šminke koja ne sadrže ulje, kako biste skinuli sve ostatke maskare (bilo da to radite prije ili poslije tuširanja).

Tamni karmin


Tamne usne mogu izgledati glamurozno na pisti, ali u stvarnom životu samo će preuveličati izgubljenu punoću na bočnim stranama usana, a što se dešava kako starite. Da bi usne izgledale punije, bogata ružičasta nijansa idealna je opcija.

Pored toga, nijanse sa ledenim odsjajem, a posebno svjetlije nijanse poput boje breskve ili ružičasta, ne samo da izgledaju zastarjelo već će i naglasiti znakove starenja koji se pojavljuju oko usana. Upravo zbog toga je bolje koristiti kremaste karmine sa satenskim finišom ili sjaj za usne sa svjetlucavim finišom, jer će oni usne učiniti punijima i privlačnijima.

Mat puder u prahu


Ovaj proizvod ima tendenciju da se zadržava u svim porama, neravninama i sitnim borama na koži. Puder za snažnu prekrivenost i mat efekat može izgledati pretjerano i brašnjavo na koži koja je u četrdesetima.

Alternativa koja vam može pomoći da izgledate mladolikije? Umjesto navedenog pudera koristite prozirni puder – vrhunska tekstura prozirnih pudera sprečava njihovo zadržavanje u sitnim linijama i borama na licu.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info