4 simptoma raka dojke koji nemaju nikakve veze sa napipavanjem kvržice

0

Većina žena kojima je dijagnostikovan rak dojke prošle su kroz prilično isto iskustvo prilikom otkrivanja samog raka: napipale su kvržicu koja tu nije bila ranije, a za koju se na kraju ispostavilo da je kancerogena. Upravo iz tog razloga se ženama najčešće savjetuje da se “upoznaju” sa svojim grudima, kako bi mogle na vrijeme da primijete promjene ovog tipa.

Međutim, kvržica nije jedini simptom raka dojke. Istraživanja pokazuju da jedna od šest žena, kojoj je dijagnostikovan rak dojke, prvo primijeti neki drugi simptom.

S obzirom da nema toliko svijesti o ovim drugim simptomima, naučnici pretpostavljaju da takozvani “atipični simptomi” mogu biti uzrok zbog kojeg se kod nekih žena rak dojke kasno dijagnostikuje. Naravo, rano dijagnostikovanje rezultuje i ranijim liječenjem, a samim tim i šanse za izlječenje su veće. Evo na koje simptome bi trebalo da obratite pažnju.

Rupice na koži ili koža koja se peruta


Gruba koža koja se peruta ili imate osjećaj da je deblja nego inače ili koža na kojoj su se počele pojavljivati rupice, može signalizovati da je u pitanju rak dojke. Kod nekih vrsta raka dojke, kanali koji se protežu iz unutrašnjosti dojke mogu se blokirati, a rezultat su promjene na koži usljed kojih dojka izgleda kao da je prekrivena korom narandže.

Oticanje


Kvržica se ponekad može skrivati ispod površine, čak i kada žena ne može da je napipa. To može da promijeni oblik i veličinu dojke, a može uzrokovati i bol.

Promjene na bradavicama


Određene vrste raka dojke mogu uzrokovati ono što se naziva inverzija bradavice ili retrakcija – pojava kada se bradavica povlači unutra. To se najčešće dešava iz razloga što masa koja raste unutar dojke mijenja svoj oblik i veličinu.

Iscjedak


Još jedna mogućnost abnormalnosti bradavice može biti iscjedak. Iscjedak iz bradavice, srećom, u većini slučajeva nije rak, ali je bitno da se obratite doktoru ukoliko on izlazi iz bradavice, a da je prethodno niste dodirnuli ili pritisnuli. Ovo je posebno važno ako je iscjedak krvav i pojavljuje se samo iz jedne dojke.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info