Menstruacija: 8 grešaka koje pravite svaki mjesec

0

Menstruacija je “prljav posao”, ali ne mora značiti i da je potrebno da bude toksičan. Nedavna istraživanja dovode u pitanje bezbjednost određenih tampona i uložaka, ali to nije jedina stvar na koju je potrebno da obratite pažnju. Postoji prilično velika šansa da pravite sljedećih osam grešaka, a koje su veoma nezdrave.

Korištenje tampona i uložaka od viskoze ili izbijeljenog pamuka


Većina tampona i uložaka pravi se od viskoze, pamuka ili njihove mješavine. Ovi konvencionalni ulošci i tamponi mogu sadržavati tragove pesticida, ostatke od izbjeljivanja, ljepak (poput metildibromo glutaronitril) i dioksin, a koji su poznati i kao disruptori endokrinih žlijezda i plodnosti.

Ukoliko je ikako moguće, koristite uloške i tampone koji nisu prošli proces izbjeljivanja. Menstrualne čašice napravljene od medicinskog silikona još su jedna odlična opcija o kojoj možete razmisliti.

Korištenje lijekova protiv bolova


Uprkos tome što su veoma efikasan način da se ublaže menstrualni bolovi i grčevi, lijekovi koji sadrže ibuprofen, naproksen i acetaminofen, mogu uzrokovati više problema nego koristi. Nesteroidni antiinflamatorni lijekovi (ibuprofen i naproksen) mogu povećati rizik od iznenadnog srčanog ili moždanog udara, bez ikakvih simptoma. Pored toga, oni mogu uticati i na stvaranje čireva ili krvarenje u crijevima i želucu te poremetiti crijevnu floru.

Često korištenje lijekova protiv bola može imati poguban uticaj na bubrege i jetru. Ipak, sve ovo ne znači da treba da stisnete zube i trpite bol. Povećanje unosa magnezijuma, kalcijuma i vitamina B6 može da ublaži ili u potpunosti zaustavi menstrualne grčeve.

Ne mijenjate tampone često


Što duže “nosite” tampon ili uložak, to se bakterije više razvijaju i rastu. I tamponi i ulošci stvaraju savršeno okruženje za bakterije, uključujući i zlatni stafilokok (Staphylococcus aureus), a koja oslobađa otrov koji izaziva sindrom toksičnog šoka.

Mijenjajte tampone ili uloške na svakih četiri do šest sati. Ako vam je potrebna trajnija zaštita, možete koristiti menstualnu čašicu do dvanaest sati prije pražnjenja, pranja i ponovnog korištenja.

Korištenje parfemisanih proizvoda


Niko ne želi da ima neprijatan miris, ali parfemisane proizvode je potrebno izbjegavati – oni mogu iritirati kožu, dovesti do bakterijskih ili gljivičnih infekcija i lučiti štetne hemikalije.

Parfemisani ulošci i tamponi sadrže mnoštvo sintetičkih hemikalija, kao što su ftalati, parabeni i kancerogena jedinjena – butilovani hidroksianizol (BHA).

Ispiranje


Iako ispiranje vagine može eliminisati neprijatne mirise nakratko to će vjerovatno, na kraju, stvoriti veći problem ili izazvati novi. Doktori tvrde da ovo ne bi trebalo da radite iz više razloga. Ispiranje se dovodi u vezu sa bakterijskim i gljivičnim infekcijama, poteškoćama sa začećem, vaginalnim infekcijama i polno prenosivim infekcijama.

Komercijalna sredstva za ispiranje vagine sadrže nepoznate parfemisane hemikalije, parabene i boje koje mogu da izazovu alergijski osip ili endokrini poremećaj. Ovi proizvodi remete prirodnu pH vrijednost vagine i uklanjaju korisne bakterije koje pomažu u zaštiti od infekcija.

Sasvim je normalno da se osjeti određeni miris, posebno tokom menstruacije. Međutim, unutrašnjost vagine čisti se sama. Redovno i adekvatno mijenjanje tampona ili uložaka može smanjiti pojavu neugodnog mirisa, a menstrualne čašice sprečavaju nastanak mirisa tako što onemogućuju skupljenim tečnostima da dođu u kontakt sa vazduhom.

Ukoliko mislite da nešto nije u redu, posjetite doktora umjesto ispiranja i stvaranja potencijalno većeg problema. A, kada je riječ o pranju, koristite toplu vodu i obični sapun bez mirisa, ali samo na spoljašnjem dijelu vagine.

Nedovoljne količine sna


Ponekad je teško naspavati se kada imate grčeve, nemirni ste i imate nesanicu koju izazivaju hormoni, ali spavanje je veoma važno tokom menstruacije. Bez dovoljno sna, tijelo je pod stresom i dolazi do upala. Stres i upale pogoršavaju simptome PMS-a i menstrualne grčeve.

Spavanje i odmor mogu pomoći da menstruacija bude manje bolna. Dok spavate, tijelo se obnavlja i pojačava vaš imunološki sistem, a nedostatak sna može poremetiti nivo hormona i raspoloženje. Preporučenih sedam do osam sati sna posebno je važno tokom menstruacije.

Preskakanje fizičkih aktivnosti


Osim što je odličan način da smanjite nivo stresa i izbacite toksine iz tijela putem znoja, vježbanje može pomoći da se ublaže menstrualni grčevi i da lakše zaspite, a samim tim i da bolje spavate. Najbolje bi bilo da vježbate pet dana u trajanju od pola sata.

I, ne moraju to biti neke “teške” vježbe – vožnja bicikla, plivanje ili hodanje odlični su načini na koje možete da ublažite menstrualne bolove.

Konzumiranje većih količina kafe


Nedostatak sna, umor, glavobolja – zaista se čini kao odlična ideja da posegnete za kafom. Međutim, kofein može dehidrirati organizam i pogoršati većinu simptoma, a posebno glavobolju. Smanjenje unosa kafe i čaja (ali i drugih kofeinskih napitaka i namirnica koje ga sadrže) tokom menstruacije može pomoći u smanjivanju napetosti, nesanice i anksioznosti.

Mnogi doktori sugerišu smanjenje unosa kofeina i tokom mjeseca, a kako bi se spriječio bol u grudima u danima prije menstuacije. Iako ne postoje konkretna istraživanja koja kofein povezuju sa premenstrualnim bolom u dojkama, ne bi bilo loše da smanjite njegov unos par mjeseci, kako biste vidjeli da li će se osjetljivost grudi smanjiti.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info