5 namirnica koje pomažu izbacivanje toksina iz organizma

0

Svakodnevno smo izloženi mnogobrojnim toksinima životne sredine – od vazduha koji udišemo preko hrane koju jedemo, vode koju pijemo do proizvoda koje koristimo za njegu tijela.

Kako biste zdravlje cjelokupnog organizma održali na optimalnom nivou, bilo bi i više nego poželjno da ograničite izloženost toksinima, ali i da konzumirate određene namirnice koje ubrzavaju i potpomažu njihovo izbacivanje iz organizma. Evo o kojim namirnicama je riječ.

Povrće zelene boje


Hlorofil je jedinjenje koje povrću daje njegovu zelenu boju, a koje ima mnogostruke koristi po zdravlje organizma. Hlorofil, zapravo, može da vezuje kancerogene materije pomažući njihovo izlučivanje iz organizma. Najbolje je da povrće zelene boje konzumirate dva puta dnevno (uz ručak i večeru). Peršun, špinat, zelena salata, kelj, blitva, rukola i zelene mahune najbolji su izvori hlorofila.

Cvekla


Pigmenti koje cvekla sadrži pomažu u detoksikaciji jetre, a takođe su i moćni prirodni antioksidanti. Cveklu možete konzumirati svježu ili kuhanu, a kako biste imali najviše koristi, bilo bi mudro da ne konzumirate fabrički proizvedene varijante.

Kurkuma


Ovaj ukusni začin sadrži fitohemikaliju koja se zove kurkumin, a koja smanjuje upalne procese u organizmu i pomaže detoksikaciju jetre.

Bijeli luk


Pored svojstva koja potpomažu detoksikaciju organizma, istraživanja pokazuju da bijeli luk može smanjiti rizik od nastanka raka želuca i debelog crijeva. Pored toga, on može pomoći i u zaštiti od kardiovaskularnih oboljenja.

Povrće iz porodice kupusnjača


Ove moćne vrste povrća ne samo da pomažu detoksikaciju jetre već sadrže i jedinjenje indol-3-karbinol koje je odgovorno za uspostavljanje ravnoteže estrogena u organizmu. Povrće iz porodice kupusnjača obuhvata: karfiol, brokulu, kelj, kupus i prokelj. Dobro je znati i da većina navedenih vrsta sadrži i hlorofil.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info