Menstruacija od dvadesetih do četrdesetih: Ovo morate znati

0

Možda se varamo, ali menstruacija vam vjerovatno nije omiljeni događaj u mjesecu, naročito kad ni same ne razumijete svoje tijelo. Jedan mjesec kasni, sljedećeg je “stigla” ranije; navikle ste na četverodnevno krvarenje, a ono sada iznenada traje cijelu sedmicu. Hvataju vas grčevi kad nemate tablete protiv bolova, ali čim ih nabavite, sve je već prošlo i ne osjećate nikakvu nelagodu.

Ovakve promjene vašeg menstrualnog ciklusa su teške za predvidjeti i značajan problem sa kojim se treba nositi. Međutim, sve što možemo reći je: naviknite se na njih. Naime, kako starite, vaša menstruacija će se prilagođavati i evoluirati, dijelom zahvaljujući normalnim hormonalnim promjenama koje dolaze sa godinama, kao i životnim događajima kao što su trudnoća i perimenopauza.

Evo kratkog pregleda normalne evolucije menstruacionog ciklusa od dvadesetih do četrdesetih godina, kao i stvari na koje trebate obratiti pažnju.

U dvadesetima


Ako ste proveli većinu svoje tinejdžerske dobi u borbi sa svojeglavom menstruacijom (znate već tip, ona što se ne pojavi na vrijeme, a zatim se pojavi u najgore vrijeme), imamo odlične vijesti: u ovoj životnoj dobi, vaše krvarenje će vjerovatno postati ujednačeno i konzistentno.

Zašto? Zato što je, prema riječima stručnjaka, potpuno tipično da mlade djevojke ne ovuliraju redovno. Bez redovne ovulacije nema ni redovne menstruacije, odnosno ciklus je nepredvidiv. S druge strane, kad vam se ciklus ustabili i pređe u mjesečni ritam, počeće i vaše tegobe sa PMS-om, grčevima i osjetljivošću grudi. Ako niste navikle na ove nuspojave svakog mjeseca, to može biti poprilično neprijatno iznenađenje.

Druga značajnija promjena, koja vam se može desiti u dvadesetima, povezana je sa kontrolom trudnoće. Ovo je dekada u kojoj mnoge žene odluče uzimati hormonalna sredstva za kontracepciju. Naime, sada imaju stalnog partnera, a previše su zauzete razvojem svoje karijere da bi razmišljale o djeci. Uzimanje pilule će vjerovatno biti okidač promjena u vašem uobičajenom ciklusu, uglavnom u vidu blažih i regularnijih menstruacija, sa blažim grčevima i simptomima PMS-a.

Naime, pilula (ili drugi oblik hormonalne kontracepcije) može čak uzrokovati potpuni nestanak menstruacije. Pilule za kontrolu trudnoće sprečavaju ovulaciju, a bez ovulacije nema materične ovojnice koja treba da se oljušti i izbaci, a samim tim ni krvi!

U tridesetima


Menstruacija bi trebalo da bude prilično predvidiva i konzistentna u ovoj dekadi. Simptomi, poput iznenadnog obilnijeg krvarenja ili jačeg bola, mogu biti znak ozbiljnijeg problema. Primjera radi, benigne izrasline zvane fibroidi, koji mogu uzrokovati jače krvarenje, generalno se ne pojavljuju prije tridesete godine. Endometrioza, koja je često praćena užasnim bolom koji može trajati cijeli mjesec, takođe se često dijagnostikuje tek u tridesetim godinama.

Šta još može promijeniti vašu menstrualnu sliku u tridesetim? Djeca. Znate da trudnoća znači da će vaša menstruacija nestati u akciji. Međutim, možda niste znalie da se neće vratiti ni šest mjeseci nakon poroda ako ne dojite. Ako dojite, menstruacija se neće vratiti sve dok ne prestanete sa dojenjem ili značajno smanjite broj dojenja.

Štaviše, porođaj može uticati na dugoročne promjene u vašem ciklusu. Mnoge žene će vam možda reći da su nakon trudnoće uočile smanjene bolove pri menstrualnim grčevima. Niz faktora može uzrokovati takvu promjenu, ali suština je u tome da materični otvor postaje veći nakon porođaja pa samim tim nisu potrebne tako jake materične kontrakcije da se potakne krvarenje.

U četrdesetima


Ovdje počinje prava “zabava”. Vaše četrdesete su početak perimenipauzalnih komešanja, koja su prvi znaci menopauze. Tokom ovog vremena, obično osam do deset godina prije menopauze, vaše tijelo se priprema za završetak menstrualne trke.

Normalne hormonalne promjene uzrokuju nepravilniju ovulaciju, a komešanja nivoa estrogena znače da biste mogle doživjeti i propuštene cikluse, obilnije krvarenje, krvarenje između ciklusa te probleme sa PMS-om duže nego što ste navikle. Možemo to reći i ovako: jedina stvar koja je predvidiva u vezi perimenopauze jeste da je sve nepredvidvo. Međutim, ne zaboravite da, uprkos svim nepravilnostima koje možete vidjeti, trudnoća je i dalje moguća. Žena nije u menopauzi sve dok menstruacija ne prestane potpuno, u trajanju od najmanje godinu dana.

Koje god da ste dobi, zapamtite da vaša menstruacija govori dosta o vašem opštem zdravlju. Ako doživite bilo kakve neuobičajene simptome, dobro je da ih provjerite sa doktorom. Izražena neredovnost u ciklusu ili drastične promjene u obimu krvarenja mogu biti znak problema sa štitnom žlijezdom, sindroma policističnih jajnika ili niza drugih (izlječivih) zdravstvenih problema.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info