4 stvari koje bi svaka žena trebala znati o jajnicima

0

Možda nećete mnogo razmišljati o njima (osim ako pokušavate ostati u drugom stanju), ali čak i ako vam nikada ne bi pali na pamet, oni su veoma važni u vašem životu. Od biološkog ugla koji govori da su jajnici glavni razlog zašto uopšte nastaju novi životi, sve do onih koji vjeruju kako je ovo najvažniji organ koji imate.

Ovi, naizgled sitni, organi veoma su veliki kada je riječ o funkciji koju obavljaju. Zato i treba da znate sljedeće četiri stvari o njima.

Proizvode mnogo hormona


Oni luče estrogen i progesteron, koji su odgovorni za razvoj ženskog tijela tokom puberteta. Ovi hormoni su, takođe, odgovorni za pripremu materice za začeće. I ne samo to – oni vam pomažu i da imate snažan libido.

Mijenjaju veličinu


Za razliku od većine organa, vaši jajnici ne ostaju iste veličine, jer se tokom različitih životnih perioda veoma mijenjaju. Iz mjeseca u mjesec, oni se mijenjaju za vrijeme ovulacije, što znači da malo rastu, s vremena na vrijeme. To je samo privremeno, jer se vraćaju u manji oblik već kada uđete u menopauzu.

Mogu biti pod stresom


Da, dobro ste pročitali. Vaši jajnici mogu biti pod stresom, jer kada je vaše tijelo pod pritiskom, oni to osjete i to utiče na njih. Ako ste se se preselili ili izgubili na težini, prekinuli vezu ili se osjećate psihički loše, moguće je da se to odrazi i na vaše jajnike. Ono što je takođe važno spomenuti jeste kako se tada smanjuje i mogućnost začeća.

Mogu uzrokovati promjene na tijelu


S obzirom na to da igraju veliku i ključnu ulogu u vašem hormonalnom balansu, mogu uticati na rast dlaka na neuobičajenim mjestima, kao i prouzrokovati pojavu akni i bubuljica. Međutim, dobra stvar je što je to sve rješivo ako se na vrijeme obratite doktoru.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info