Stomak: 3 najvažnije stvari za gubljenje masnih naslaga

0

Ovo je vjerovatno vijest koja neće iznenaditi ni šokirati bilo koga: kada je riječ o dijelu tijela koji nas najviše čini nesigurnima, onda pričamo o središnjem dijelu, tačnije o predjelu stomaka.

Iako zdravi središnji dio može biti različitih veličina i oblika, poznato je da je salo koje leži duboko u predjelu stomaka (ono koje ne možete dodirnuti prstima) najgori oblik sala, jer utiče na upalne procese u organizmu i može imati veoma štetan uticaj na srce (kao i na ostale vitalne organe).

Dobra vijest je da ne morate imati definisane trbušne mišiće da biste bili zdravi ili da biste se riješili ovog tipa sala. Jednostavne promjene mogu uticati na njegovo topljenje i pomoći vam da ga se riješite jednom zauvijek. Ove tri sigurno su i najbolje.

Ne morate odustati od ugljenih hidrata…


…ali morate dodati vlakna u svakodnevnu ishranu. Namirnice bogate vlaknima pomažu vam da duže budete siti, ali i potpomažu funkcinisanje zdravih bakterija u crijevima koje poboljšavaju probavu. Vlakna mogu biti rastvorljiva i nerastvorljiva, a ono što ih čini odličnim za poboljšanje probave (ali i za eliminisanje tvrdoglavih slojeva sala na području stomaka) jeste što ih organizam nikada ne apsorbuje.

Međutim, nemojte pretjerivati sa ovim namirnicama, jer ukoliko to uradite, postoji vjerovatnoća da ćete češće posjećivati toalet, a samim tim organizam neće biti u stanju da apsorbuje potrebne hranjive materije iz drugih namirnica koje ste unijeli.

Da biste izbjegli pretjerivanje, najbolje je da se pridržavate sljedećeg: žene koje imaju manje od pedeset godina trebalo bi da dnevno unose 25 grama vlakana (za muškarce to iznosi oko 38 grama). Ukoliko ste dama koja ima više od pedeset godina, potreban vam je 21 gram vlakana na dnevnom nivou (za muškarce ta količina iznosi 30 grama).

Namirnice koje su veoma bogat izvor vlakna su: bademi, kruške, grah, ovas, leblebije, kupine, sočivo, prokelj, grašak, jagode, artičoke, brokula, cvekla, maline, avokado i jabuke.

Jedite bademe


Bademi su ukusni izvor vlakana, a nedavna istraživanja pokazuju da osobe koje ih svakodnevno konzumiraju eliminišu veće količine sala sa stomaka u odnosu na osobe koje to ne rade.

Pored toga, bademi su i veoma bogat izvor magnezijuma, minerala koji vam je potreban za nesmetano funkcionisanje cjelokupnog organizma. Može se reći da su bademi i pobjednik po sadržaju vlakana, u odnosu na druge namirnice: 100 grama badema sadrži 12.5 grama vlakana.

Vježbajte bar tri puta sedmično


Trening izdržljivosti bar tri puta sedmično može vam pomoći da sagorite više masti (uključujući i salo na stomaku), čak i nakon što završite sa treningom.

I nemojte misliti da morate samo dizati tegove kako biste u tome uspjeli – održavanje rutine od presudnog je značaja za održavanje zdrave tjelesne težine pa birajte nešto u čemu uživate (trčanje, brzo hodanje, preskakanje užeta ili bilo šta drugo) i pridržavajte se toga – neka vam to postane jedna od navika bez koje vam je dan nezamisliv.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info