Nokti kao iz bajke: Evo šta je potrebno da uradite

0

Svaka žena koja drži do sebe ima lijepe i njegovane nokte. Međutim, mnogim ženama to predstavlja pravi mali izazov te zahtijeva redovnu njegu i mnogo strpljenja.

S druge strane, žene koje vode računa o svojim noktima, svjesne su da je ponekad potrebno uložiti i malo više truda da bi se rezultat postigao, a o sljedećim stvarima uvijek vode računa. (Da, baš zbog toga i imaju prekrasne nokte).

Redovno čiste i njeguju ruke


Na samom početku, prije bilo kojeg vida tretiranja ili ukrašavanja noktiju, imajte u vidu da vaše ruke moraju biti apsolutno čiste. Znači, detaljno uklonite i najsitnije tragove prethodnog laka te uradite blagi piling kože, posebnu pažnju poklanjajući koži oko noktiju.

Oprezne su sa turpijicama


Nokti su veoma osjetljivi te grubim čišćenjem i turpijanjem sigurno ćete ih oštetiti. Birajte mekane turpije, a one grube, metalne odmah bacite.

Redovno skraćuju nokte


Iako možda nema logike, ali čak i ako želite da imate duge nokte, ipak ih morate redovno skraćivati i oblikovati. Ako želite da uvijek izgledaju zdravi i uredni, skraćujte ih jednom u dvije sedmice.

Svjesne su da je zdravlje noktiju mnogo važnije od njihove dužine


Dugi nokti izgledaju predivno, ali samo ako su zdravi i neoštećeni. Međutim, ako ih redovno ne njegujete, izgledaće neuredno te će nokti biti krhki i lomljivi. Imajte u vidu da i kratki nokti, ako im posvetite dovoljno pažnje i njege, mogu biti jednako lijepi i ženstveni kao i dugi.

Ne sijeku zanoktice


Zanoktice imaju veoma važnu ulogu u zaštiti organizma od bakterija, a samim tim i od pojave infekcija. Dermatolozi preporučuju da ih drvenim štapićem njezno gurnete prema korijenu nokta te redovno njegujete hranjivim uljima ili kremama protiv zanoktica.

Vode računa o priboru za nokte


Dezinfekcija pribora za nokte između korištenja veoma je bitna. Metalni pribor operite u toploj sapunici te prebrišite alkoholom. Turpije su potrošni materijal koje biste trebale mijenjati jednom u dva mjeseca.

Koriste bazni lak


Bazni lak je podloga za neki drug lak, brzo se suši, a on pomaže da lak bude dugotrajniji. Dobra je zaštita za nokte koji su skloni lomljenu ili listanju.

Čitaju etikete na lakovima


Naravno da nisu svi lakovi isti niti su napravljeni od istih sastojaka. Obavezno pročitajte sadržaj etikete te izbjegavajte proizvode koji u sebi sadrže hemikalije poput dibutil ftalata, formaldehida i toluena, jer će isti izazvati listanje i lomljenje noktiju.

Koriste završni sjaj za nokte


Jednako važan kao i bazni, završni sjaj za nokte nanosi se preko laka, daje laku sjaj te produžava trajanje manikira. Postoje različite vrste ovog laka, poput onih za brže sušenje, sa UV filterima, za visoki sjaj te protiv žutila noktiju.

Vode računa o zdravlju noktiju


Prečesto lakiranje noktiju i korištenje acetona isušuje nokte. Upravo zbog toga nokti postaju žuti, skloni listanju i pucanju. S vremena na vrijeme napravite pauzu od lakiranja te u tom periodu nokte njegujte hranjivim uljima i kremama.

Redovno “hrane” nokte


Svakodnevno mažite nokte i kožu oko njih hranjivim uljima (maslinovo ili bademovo). Takođe, na tržištu su prisutne raznovrsne kreme na bazi ovih ulja koje služe za njegu i jačanje vaših noktiju.

Ne zaboravljaju da zaštite nokte


Prilikom obavljanja kućnih poslova, ali i onih u bašti, obavezno nosite gumene rukavice. Najbolje su one sa postavom od pamuka.

Vode računa o ishrani


U ishranu uključite namirnice poput mahunarki, ribe, jaja, mliječnih proizvoda i crvenog mesa. Sve ove namirnice bogate su hranjivim sastojcima koji utiču na proizvodnju keratina, a koji je odgovoran na jačanje vaših noktiju.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info