Kako se vaša vagina mijenja tokom menopauze (i 4 stvari koje možete uraditi po tom pitanju)

0

Postoji mnogo dobrih stvari koje dolaze sa starenjem, ali čudne stvari koje se mogu dešavati vašem tijelu, kako se približavate menopauzi, svakako nisu jedna od njih. Dok svaka žena simptome menopauze doživljava drugačije, vaginalna suvoća i bol tokom odnosa prilično su uobičajeni kod svake žene. Ali to ne znači da ste osuđeni na celibat ili da vam mora biti neprijatno.

Veza između menopauze i onoga što se dešava u vagini svodi se na ulogu hormona: perimenopauza (promjena prije “promjena”) može početi već u kasnim tridesetima i označava početak kraja proizvodnje estrogena. U vrijeme kada dostignete menopauzu (u prosjeku, u dobi od pedeset i jedne godine), jajnici u potpunosti prestaju da proizvode estrogen.

Estrogen je odgovoran za održavanje vlažnosti “zidova” vagine pa, kada njegov nivo počne da opada, tada dolazi i do vaginalne suvoće. Vaginalno tkivo postaje tanko i osjetljivo, a vagina postaje manje elastična; sam otvor može se skupiti u prečniku. U međuvremenu, pH vrijednost vagine postaje manje kisela, vraćajući se na prepubertetski nivo. Rezultat: bolan odnos, nelagodnost i suvoća.

Sve navedeno može zvučati prilično grozno, ali postoje određene stvari koje mogu biti od pomoći. Sljedeće vrijedi razmotriti.

  • Vaginalni ovlaživači. Ne treba ih miješati sa lubrikantima, jer se vaginalni ovlaživači koriste svakodnevno (bez obzira da li imate odnos ili ne). Oni pomažu da se održi neophodna vlažnost tako što se apsorbuju u kožu i u omotač vaginalnih zidova. Potrebno ih je koristiti svakodnevno ili par puta u toku sedmice, a kako bi se smanjili simptomi poput suvoće, svraba, peckanja i iritacije.
  • Lubrikanti. Čak i uz pomoć ovlaživača, možda će vam biti potrebna dodatna pomoć da bi vam bilo ugodno tokom intimnih trenutaka. Namjenski napravljeni za upotrebu tokom odnosa, lubrikanti mogu biti na bazi vode, ulja ili silikona. Stručnjaci preporučuju zadnju verziju, jer je dugotrajna, lako se nanosi i veoma je efikasna. Tražite prirodnu opciju? Kokosovo ulje dobar je izbor, jer djeluje ne samo kao lubrikant već ima i antibekterijska/antigljivična svojstva. Jedino se ne proporučuje upotreba skupa sa kondomima koji su od lateksa, jer kokosovo ulje može uticati na njihovo pucanje.

  • Lokalni estrogen. Vaginalni estrogen može biti od pomoći, a najčešće u obliku kreme. Nanošenje estrogena tamo gdje je najpotrebniji pomaže u ublažavanju suvoće i bola te je sigurnija opcija od korištenja hormonskih pilula, jer on neće cirkulisati vašim krvotokom prije nego stigne na željenu destinaciju.
  • Sistemski estrogen. Ako vaginalna nelagoda nije jedini (ili glavni) problem koji se dešava tokom menopauze – možda imate i valunge, često vam se mijenja raspoloženje te imate problema sa spavanjem – onda sistemski estrogen u vidu tableta, flastera ili injekcija može biti od pomoći. Posavjetujte se sa doktorom kako biste odmjerili rizike i koristi.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info