Evo kako hladnoća utiče na vašu vaginu

0

Tokom hladnih dana, jedan od prioriteta nam je da se dobro obučemo kako bi nam bilo ugodno i dovoljno toplo. Određeni dijelovi tijela brže se griju i hlade od drugih pa zbog toga i imamo sve te divne asesoare (kapa, šešir, marama, šal…). Međutim, znate li da hladnoća može uticati i na vašu vaginu? Evo kako.

Smanjene šanse za infekcije


Tokom ljeta, dok se češće znojite, izlažete sunčevoj svijetlosti i toplini, vaša vagina se više i vlaži, a samim tim gljivične infekcije nezaobilazan su dio godišnjeg odmora.

Međutim, na ovakvom minusu, nemaju šanse. Osim toga, bez ljeta nema ni kupaćih kostima, koji najčešće i uzrokuju infekcije u vašem intimnom području radi nekvalitetnih i sintetičkih materijala.

Uska odjeća povećava rizik od infekcija


Uprkos tome što ste u prethodnom razlogu vidjele kako hladnoća može povoljno uticati na vašu vaginu, savjetujemo vam oprez kada je u pitanju izbor odjeće. Ako ste zaljubljenice u debele, uske helanke ili hlače, možda biste mogle razmisliti još jednom prije nego ih obučete.

Upravo zato što oblačite usku odjeću, povećavate rizik od infekcija, jer ne dopuštate vagini da diše, a vjerujte da i njoj treba vazduha. Ne kažemo da odbacite svoje omiljene pantalone, već samo nastojte da ih ne oblačite baš svaki dan.

Hladnoća ne znači isušivanje vagine


Iako vam se to može činiti, hladnoća ne šteti vašoj vagini onoliko koliko ste mislile. S obzirom na to da ima svoj lubrikacijski sistem, čak i kada je veoma hladno, neće se isušiti, jer se uspijeva navlažiti i održati svoje prirodno stanje.

Više hladnoće, više seksa


Ako ovo nije razlog zašto trebate voljeti zimu, onda stvarno nemamo bolji. Debeli minusi i smanjene mogućnosti kretanja van kuće, ostavljaju prostora za više aktivnosti u kući. A vaša vagina se neće buniti, naprotiv.

Zabava i grijanje su zagarantovani, ali oprezno, obavezno koristite zaštitu, jer su u ovom periodu trudnoće najčešće (naravno, samo ako vam nije cilj da ostanete u drugom stanju).

Nedostatak D vitamina može škoditi


Možda nećete žaliti za onim sintetičkim kupaćim kostimom, ali za gubitkom vitamina sigurno hoćete. Upravo radi nedostatka sunčeve svijetlosti, vaš organizam neće primiti dovoljno D vitamina, što može povećati rizik od rasta određenih bakterija.

Zato se potrudite da kad god ugrabite vremena stisnete zube i prošetate. Naravno, preporučuje se i konzumiranje proizvoda koji su obogaćeni D vitaminom.

Prehlada utiče na vaginu


Znamo da su neizbježne, ali prehlade i gripe opasne su i po vašu vaginu. Neki od antibiotika mogu narušiti njenu prirodnu floru, što će značiti da je vama možda malo bolje, ali dole se povećavaju problemi. Zato vam savjetujemo da konzumirate namirnice bogate vitaminima, kako ne biste nanijele veću štetu.

Tople kupke negativno utiču na vašu vaginu


Ima li išta ljepše od tople kupke na kraju dana i vas koje umorne legnete u kadu da odmorite? Opreznost je u ovom slučaju najvažnija, zato provjerite kakve sapune i šampone koristite kako ne biste narušile prirodnu floru vagine, a koja vas štiti od infekcija. Možete, dakle, povremeno priuštiti sebi ovaj užitak, ali dobro provjerite koje proizvode koristite.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info