Ovo su najbolja rješenja za 5 najvećih simptoma perimenopauze

0

Fluktuacije hormona u srednjoj životnoj dobi nisu nimalo zabavne. Nažalost, ne postoji jedno jedino rješenje kako bi se samo stanje poboljšalo. Pronalaženje tretmana koji najbolje djeluje može oduzeti dosta vremena i živaca.

Jačina simptoma peromenopauze takođe varira. Oko 25% žena nema neke značajnije simptome. Polovina ih doživi manje poteškoće, a koje se mogu otkloniti jednostavnim promjenama životnog stila. Ostatku je često potrebna mnogo intenzivnija terapija, kao što su antidepresivi i hormonska terapija. Na osnovu vaših simptoma, evo šta bi trebalo prvo da uradite.

Valunzi


Počnite tako što ćete nositi odjeću koja je napravljena od prirodnih vlakana, kao što su pamuk i lan. Takođe, imajte na umu da začinjena hrana i alkohol mogu izazvati pojavu valungi.

Istraživanja pokazuju da akupunktura značajno smanjuje ozbiljnost i učestalost valungi. Iako nije još uvijek potvrđeno, određena istraživanja pokazuju da su joga, redovno vježbanje i unos omega-3 masnih kiselina, takođe, od pomoći.

Promjene raspoloženja


Zdrava i dobra ishrana, dovoljne količine sna i redovno vježbanje sveto su trojstvo zdravog načina života, a mogu i da suzbiju promjene raspoloženja.

Možete probati i sa unosom suplemenata od kantariona – mnoga istraživanja ukazuju da ova biljka može biti od pomoći pri suzbijanju blage depresije i promjena raspoloženja. Ipak, prije uzimanja suplemenata, obavezno se posavjetujte sa doktorom ili farmaceutom.

Migrene


Alkohol, sir i čokolada česti su izazivači glavobolje. Možda ćete se morati držati podalje samo od jednog, a možda i od svih.

Istovremeno, vježbanje vam je prijatelj: istraživanja pokazuju da žene (i muškarci) koje vježbaju bar tri puta sedmično imaju manje i blaže migrene u odnosu na one koji ne vježbaju.

Loš san


Mnogi simptomi perimenopauze međusobno su povezani. Valunge možete staviti pod kontolu koristeći se savjetima koje smo već naveli iznad pa ćete moći i da spavate bolje i čvršće. Takođe, bilo bi i više nego poželjno da se klonite alkohola i mobilnog telefona (računara, televizora i drugih ekrana) bar dva sata prije spavanja.

Iako vam alkohol može pomoći da brže zaspite, on ima veoma loš uticaj na dublje faze sna, a koje su odgovorne za najbolji odmor. Pored toga, vježbanje i izloženost jutarnjem suncu mogu vam pomoći da bolje spavate noću.

Vaginalna suvoća


U ovoj fazi života, vaša vagina ne proizvodi više toliko vlažnosti kao ranije. Skoro 90% žena doživi vaginalnu suvoću. Kada je riječ o polnim odnosima, lubrikanti na bazi vode mogu biti od velike pomoći.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info