Gljivična infekcija: 5 simptoma koje svaka žena mora znati

0

Gljivične infekcije uopšte nisu rijetka pojava i, najgore od svega, neke žene su im podložnije od drugih pa ih mogu imati i više puta. Istraživanja pokazuju da će ih svaka žena imati bar jednom u nekom periodu života, a uzrokovane su prekomjernim rastom gljivice kandida.

Gljivice mogu biti unutar vagine, a da ne izazovu infekciju, ali infekcija nastaje kada gljivice, koje su normalno nastanjene u vagini, ne uspiju da suzbiju rast kandide. Pored toga, infekcije mogu biti uzrokovane i nečim što ubija normalne bakterije u vagini, kao što su antibiotici, ili nečim što podstiče rast gljivica, kao što su visok nivo šećera u krvi ili vlažnost koja se zadržava na koži usljed nošenja tkanina koje ne mogu da “dišu”.


Vaginalna gljivična infekcija nije nimalo prijatno stanje, a često se može zamijeniti sa drugim vaginalnim problemima, kao što su polno prenosiva oboljenja, kožne alergije na lateks ili ženske higijenske proizvode, nedostatak estrogena u vagini i slično. Ipak, postoji nekoliko izrazitih simptoma na koje je potrebno obratiti pažnju:

  • peckanje, crvenilo i oticanje vulve i vagine
  • bol prilikom mokrenja
  • bol prilikom odnosa
  • vaginalna osjetljivost
  • gust, bijel, sirast iscjedak.

Svi simptomi se svode na sljedeće: gljivica može iritirati osjetljive sluznice vagine. To može uzrokovati peckanje, svrab i sve druge simptome. A s obzirom na to da vaginalno tkivo postaje nadraženo od infekcije, mokrenje i polni odnos mogu postati bolni. Jedinstveni iscjedak uzrokuje kandida, ali ga ne mora imati svaka žena koja ima infekciju.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info