6 grešaka zbog kojih vam se razmazuje šminka

0

Bez obzira da li volite da oči istanete u stilu mačijih očiju ili ste pristalica dramatičnih trepavica, šminka na očima često je glavna tačka svakodnevnog izgleda. Na kraju krajeva, ko još ne želi da istakne oči?

Međutim, svako ko je proveo dvadeset minuta da usavrši iscrtavanje mačijih očiju zna da nema ništa gore nego kada šminka na očima počne da se razmazuje. Kako se to više ne bi dešavalo, izbjegavajte sljedećih šest grešaka.

Neadekvatna krema za predio oko očiju


Ukoliko tokom dana koristite teške hidratantne kreme na bazi ulja ili kreme za područje oko očiju na bazi ulja, upravo one mogu biti krivac za razmazivanje šminke na očima.

Kapci prirodno “proizvode” masti i ulja kako bi zaštitili oči, što vam dozvoljava da oči otvorite i zatvorite bez problema. Dakle, dodavanjem više ulja na ovo područje, nanošenje šminke učiniće prilično teškim poslom i, što je još važnije, veoma su male šanse da se ona i zadrži tamo gdje bi trebalo.

Ne koristite prajmer za oči


Za dugotrajnu šminku na očima, korištenje prajmera za oči jedno je od glavnih pravila koje preporučuju svjetski šminkeri.

Prajmer za oči može imati dvostruku funkciju – odlično će prikriti crvenilo te poslužiti kao baza za sjenku koja će vam istaknuti oči i trajati tokom cijelog dana, bez razmazivanja.

Koristite previše proizvoda odjednom


Ako koristite prevelike količine sjenke na aplikatoru ili četkici, to može dovesti do razmazivanja. Kada nanosite sjenku, najbolje je nanositi je pomalo.

Uvijek je lakše dodati ako je potrebno. Ako koristite sjenku u prahu, primjera radi, lagano otresite četkicu kako biste uklonili višak sjenke, a što će vam pomoći da ne nanesete previše na kapke.

Koristite ajlajner u olovci


Ajlajneri u olovci obično su na bazi ulja i upravo to i jeste jedan od razloga zbog kojeg se veoma često znaju razmazati preko kapaka.

Umjesto njih, koristite ajlajnere u gelu – sve dok odvojite par trenutaka nakon njihovog nanošenja, kako bi se osušili, obično su najdugotrajniji, čak i kada ih nanesete na vodenu liniju.

Korisite običnu maskaru


Kako biste spriječili razmazivanje, najbolje je koristiti vodootporne formule. Na gornjim trepavicam nanesite vodootpornu maskaru od sredine trepavica ka vrhovima, nikako na korijen. Kada to uradite, dio trepavica koji je najbliži vodenoj liniji ostaje čist i ukoliko vam oči zasuze, a to pomaže u sprečavanju razmazivanja.

Možete koristiti i obične maskare na ovaj način, ali na vrhove trepavica ipak nanesite vodootpornu, jer je najveća vjerovatnoća da će vrhovi dodirnuti lice i stvoriti neugledne mrlje.

Ne koristite fiksator


Mnoge žene samo nanesu šminku na oči, bez da urade jedan veoma bitan korak – fiksiranje šminke. Preskakanje ovog koraka uzrokuje miješanje sjenke za oči i ajlajnera sa korektorom, a usljed čega se dobija izgled kao kada imate tamne kolutove ispod očiju.

Kako biste to izbjegle, pokušajte nanijeti malo prozirnog pudera za fiksiranje šminke, ispod očiju, gdje se korektor i sjenka susreću.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info