Evo šta sve trebate znati o cistama na dojkama

0

Kada napipate kvržicu na grudima, tada vam tako mnogo misli prolazi kroz glavu. Uzimajući u obzir stopu oboljenja od raka dojke, to nije nimalo čudna stvar. Ipak, potrebno je znati da ne mora značiti da imate zloćudnu bolest. Ukoliko napipate kvržicu, možda se radi o fibrocističnoj promjeni ili cisti na dojkama. Ovaj termin upotrebljava se da bi se opisalo normalno tkivo dojke koje je nodularno ili grudvasto, a što se osjeti pri dodiru. Kada se pregleda mikroskopski, tkivo ima “kesice” koje su ispunjene tečnošću (ili ciste) i istaknuto vlaknasto tkivo.

Fibrocistične dojke nisu uopšte rijetka stvar, a najčešće se javljaju kod žena starosti između dvadeset i pedeset godina (istraživanja pokazuju da se ovo dešava čak kod 50% žena u svijetu). Zapravo, ovo je toliko uobičajena pojava da su medicinski stručnjaci prestali da je nazivaju njenim prvobitnim imenom – fibrocistična bolest dojke – te je umjesto toga u upotrebi naziv fibrocistične promjene dojke, a što približno objašnjava da su ciste na dojkama prirodna pojava u tijelu i da ne mora nužno značiti da, ako ih imate, nešto nije u redu.

Dakle, ukoliko napipate kvržicu, prije nego što pretpostavite najstrašniji mogući scenario, sjetite se sljedećih stvari o fibrocističnim dojkama.

Najvažnije!


Zapravo, one su u suštini benigne pa, ako ih imate, ne znači da imate i rak dojke. Samim tim, ako ih imate, niste ni podložniji razvijanju zloćudnog oboljenja.

Međutim, žene koje imaju fibrocistične dojke ponekad imaju i “guste” dojke (u dojkama se nalazi više vezivnog tkiva i žlijezda), a kod žena sa visokom gustoćom dojki postoji vjerovatnoća (četiri do pet puta veća) da razviju rak dojke u odnosu na žene sa niskom gustoćom. Zbog toga je bitno razlikovati benigne kvržice od potencijalno kancerogenih ili malignih, što se vrši slikanjem dojke odnosno mamogramom i/ili ultrazvukom.

Samopregled je bitan


Redovni samopregledi omogućuju vam da znate svoje normalno stanje pa samim tim možete uočiti potencijalne probleme, bez obzira da li se radi o cistama ili nečem drugom. Dovoljno je da samopregled radite jednom mjesečno pa, u slučaju da ustanovite da je došlo do nekih promjena, to možete reći doktoru.

Najbolje vrijeme za provjeru fibrocističnih promjena je oko sedam dana nakon prvog dana menstruacije, kada se hormoni malo “primire”.

Šta prouzrokuju?


Većina žena koja ima fibrocistične dojke ne doživljava neugodne simptome. S vremena na vrijeme, stanje je toliko neprimjetno da žene uopšte ne znaju da imaju ciste, sve dok ih ne napipaju tokom samopregleda ili dok se one ne otkriju prilikom slikanja dojke.

Međutim, neke žene mogu doživjeti bol u dojci kao i to da im dojke budu osjetljive na dodir. Fibrocistične dojke su osjetljive u gornjoj i spoljašnjoj oblasti obje dojke. Različite veličine cisti su primjetnije sedam dana prije menstruacije.

Liječenje?


Ukoliko imate ciste na dojkama, a koje vam ni po kojem osnovu ne smetaju, doktor će vam najvjerovatnije preporučiti da ih ne dirate.

Međutim, ako su one prevelike ili previše bolne da bi se to moglo ignorisati, mogu ukloniti na dva načina: isušivanjem ili hirurškim zahvatom.

Pregled!


Osim ako nemate rendgenski vid, ne možete razlikovati benignu cistu i maligni tumor samo tako što ćete ih napipati ispod kože. Jedini način da sa sigurnošću znate o čemu je riječ jeste da posjetite doktora.

Dijagnostikovanje se temelji na kliničkom pregledu, slikanju (kao što su mamogram ili sonogram odnosno ultrazvuk) ili biopsiji, kako bi se isključili svi drugi potencijalni problemi.

Utiče li ciklus na njihovo nastajanje?


Još uvijek nije u potpunosti jasno zbog čega dolazi do fibrocističnih promjena na dojkama, ali jedan od mogućih razloga je menstruacija. Tkivo dojke je osjetljivo i reaguje na mnogobrojne unutrašnje uticaje. Unutrašnji faktori, kao što su hormoni i menstrualni ciklus, ciklično dovode do promjena u tkivu dojke. Ove promjene mogu uzrokovati zadebljanje tkiva dojke ili fibrozne promjene.

Svaki ciklus sa promjenjivim nivoima hormona stimuliše tkivo da se priprema za trudnoću i dojenje. Žlijezde počinju da se uvećavaju te se povećava i njihov broj; ali kada ne dođe do trudnoće, dodatne ćelije prolaze kroz prirodnu ćelijsku “smrt” i inflamatorni odgovor. Ova upala može izazvati bol, osjetljivost i razvoj fibroznog tkiva kao i male ciste ispunjene tečnošću povezane sa fibrocističnim promjenama dojke.

Fibrocistične promjene često se dešavaju odmah nakon ovulacije, a simptomi dosežu vrhunac prije menstruacije. Upravo usljed ovoga doktor može predložiti da se pregled uradi i prije i poslije menstruacije. A pošto se ciste formiraju prirodno i (najvjerovatnije) kao rezultat ciklusa, ne možete uraditi gotovo bilo šta kako biste spriječili njihovo nastajanje.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info