7 ranih simptoma raka jajnika za koje svaka žena treba da zna

0

Procjenjuje se da na godišnjem nivou rak jajnika utiče na više od stotinu hiljada žena širom svijeta, ali njegove rane simptome veoma je teško primijetiti što ga čini najsmrtonosnijim oblikom raka reproduktivnog sistema žene.

Jedan od razloga zbog kojih se rak jajnika ne detektuje dok ne dođe do treće ili četvrte faze jeste veličina prostora u abdomenu i karlici. Kako rak napreduje, u pomenutom području ima sasvim dovoljno prostora da bi se organi pomijerali, a usljed čega je simptome veoma teško primijetiti.

Sve dok ne dođe do manjka prostora ne dolazi ni do simptoma. Ipak, čak i tada znaci mogu biti prilično uobičajeni. Na kraju krajeva, ko se ne osjeća naduto s vremena na vrijeme? Međutim, u slučaju da primijetite neki od sljedećih simptoma, obavezno se obratite doktoru.

Krvarenje


Neredovno menstrualno krvarenje (krvarenje koje se pojavljuje između ciklusa, u neredovnim razmacima) najčešće se javlja kod žena koje imaju stromalni tumor jajnika. Stromalni tumori proizvode estrogen koji može uzrokovati periodično krvarenje, a do kojeg može doći čak i nakon menopauze.

Nadimanje


Ovo je veoma česta pojava kod većine žena, posebno kada je riječ o PMS-u. Međutim, ukoliko konstantno imate ovaj simptom, bilo bi i više nego mudro da se što prije obratite doktoru.

Povećan osjećaj sitosti


Usljed nakupljanja tečnosti u slobodnoj trbušnoj duplji, a koje se nazivaju ascit, može doći do povećanog osjećaja sitosti i nedostatka apetita. Do nakupljanja tečnosti može doći usljed rasta i razvoja raka jajnika. Upravo pomenute tečnosti mogu uticati i na povećano nadimanje.

Problemi sa disanjem


Kasni stadiji raka jajnika mogu dovesti do problema sa disanjem. Kako tumor raste, on može početi da pritišće pluća te onemogućiti sposobnost normalnog udisanja i izdisanja vazduha.

Grčevi


Često ih ima skoro svaka žena, posebno za vrijeme menstruacije. Upravo iz tog razloga ih i ne povezuju sa bilo čim drugim. Međutim, uopšte nije neuobičajeno za tumor koji se razvija u karlici da izaziva bol u donjem dijelu stomaka. A s obzirom na to da je ovaj nelagodni bol prilično sličan menstrualnim grčevima, većina žena pretpostavlja da je riječ o benignoj stvari.

Bol u leđima


Usljed raka jajnika može doći do pojave bola u leđima, kada se tečnost akumulira u karlici ili kada se tumor širi u abdomenu ili karlici, a čime direktno nadražuje tkivo u donjem dijelu leđa. Ovaj simptom je, takođe, prilično lako previdjeti i zamijeniti sa “uobičajenim” bolom u leđima, a koji se dešava skoro svakoj drugoj ženi. Međuitim, ukoliko se radi o konstantnom bolu, posebno ako isti ne možete povezati sa fiziškom aktivnošću usljed koje ste mogli istegnuti mišiće na leđima, obratite se doktoru.

Loša probava


Zapravo, ovdje je riječ o žgaravici i gasovima, jer kod nekih žena se ovo stanje može zadržati i po par sedmica pa čak i mjeseci. Veoma često se dešava kod žena koje imaju rak jajnika, a koje uopšteno osjećaju nelagodu u području abdomena, uključujući nadimanje i konstipaciju.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info