6 stvari koje boja menstrualne krvi govori o vašem zdravlju

0

Istraživanja pokazuju da menstruacija može reći jednako mnogo stvari o vašem zdravlju kao što to mogu uraditi krvni pritisak, puls ili temperatura. Zašto? Zato što, pored toga što vam govori da li ste u drugom stanju ili ne, menstruacija može pružiti ključne uvide u hormonalno zdravlje, a vaši hormoni pomažu vam da sve funkcioniše “kao po loju”, od mozga do reproduktivnog sistema.

Iako ono što je normalno za jednu ženu možda nije normalno za drugu, postoji par promjena na koje bi trebalo da obratite pažnju, posebno kada je riječ o boji menstrualne krvi. Evo i o čemu se radi.

Ružičasta

Vjerovatno imate nizak nivo estrogena. Posebno ukoliko je uz ovu boju menstruacija slabija nego inače ili ako svakodnevno trčite. Istraživanja pokazuju da prekomjerno vježbanje može sniziti nivo estrogena, a što kasnije može uticati na vaš ciklus čak do te mjere da se izazove njegov nestanak u potpunosti. Iako ovo možda i ne izgleda kao neka bitna stvar (kome još nije palo bar jednom na pamet kako bi bilo dobro da nema taj PMS i menstruaciju uopšte?), nizak nivo estrogena, ukoliko se o tome ne povede računa, može uticati na razvoj osteoporoze.

Drugi potencijalni krivci koji mogu uticati na to da menstrualna krv dobije ružičastu boju su loša ishrana, sindrom policističnih jajnika ili perimenopauza (kada jajnici počnu proizvoditi manje estrogena u pripremi za menopauzu, a što se najčešće dešava četiri do pet godina prije ulaska u menopauzu).

Vodenast izgled

U ovom slučaju postoje veoma velike šanse da ne unosite određene vrste vitamina, minerala i drugih hranjivih supstanci putem ishrane. To može simptom teške anemije, posebno ako primijetite da menstruacija postaje sve slabija i slabija.

Tamno smeđa

U ovom slučaju može biti riječ o starijim dijelovima materice i krvi koji se sada izbacuju iz vašeg tijela. Ali, ne paničite: to je sasvim normalno. Naučnici nisu sigurni zašto se ovo dešava u svim slučajevima, ali krv se ponekad zadržava duže i izlazi veoma sporo. Ona ima mnogo vremena da oksidira pa upravo iz tog razloga može dobiti tamno smeđu boju ili čak biti crna.

Ovo će se desiti svakoj ženi različitom stopom, ali najvećim dijelom, kada se na početku ili pri kraju ciklusa primijeti krv ovakve boje, nema razloga za zabrinutost.

Crvena sa velikim ugrušcima

Ovdje se, u najvećem broju slučajeva, radi o niskom nivou progesterona i visokom nivou estrogena. Iako su manje količine ugrušaka normalna pojava, veći ugrušci mogu ukazivati na ozbiljnu hormonsku neravnotežu. Bilo bi dobro da ograničite unos šećera, mlijeka i mliječnih proizvoda pa da vidite da li će biti razlike.

Miomi materice druga su mogućnost. Najčešće su benigni, ali mogu biti veoma bolni pa ako sumnjate da su oni krivac obilne menstruacije koja je puna ugrušaka, obavezno se obratite ginekologu.

Mješavina sive i crvene

U najvećem broju slučajva riječ je o polno prenosivoj infekciji. Ovo je najčešće praćeno veoma neprijatnim mirisom.

Svijetlo crvena

Ovdje je riječ o normalnoj boji menstrualne krvi. Opet, “normalno” kod svakog izgleda drugačije, ali uopšteno govoreći, dosljedno svijetlo crvena boja signal je da sve funkcioniše kako bi i trebalo.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info