Evo kako vam se menstruacija mijenja u četrdesetima

0

Od prvog dana kada ste dobile menstruaciju, mogle ste računati na to da će se ona “vraćati” jednom mjesečno (izuzev tokom trudnoće) skoro pa četiri decenije. Bez obzira kako je zovete – prokletstvo ili teret – vjerovatno ćete je imati do pedeset i druge godine života, što je prosječna statost kada žena ulazi u menopauzu.

Uprkos njenoj neizbježnosti, tokom decenija ćete doživjeti ili ste doživjele određene promjene u menstrualnom ciklusu, posebno iz razloga što je menstruacija direktno povezana sa hormonima. A kada uđete u četrdesete? Tada vaše tijelo počinje da se ponaša na skoro pa potpuno nov način. A evo šta možete očekivati kada je u pitanju menstruacija.

Menstruacija može postati rjeđa


Prije nego uđete u menopauzu, vaše tijelo prolazi kroz perimenopauzu, prelazni period između uobičajene menstruacije i potpune menopauze (potpuna menopauza se definiše kao period od dvanaest mjeseci u kojem niste imale menstruaciju).

Perimenopauza može trajati između jedne i pet godina, a karakterišu je nerodovne menstruacije, sa mnogo većim razmacima između ciklusa. Kako hormoni počinju da variraju, to može dovesti do kraće i slabije menstruacije.

Menstruacija može u potpunosti izostati


Nemojte se iznenaditi (ili početi slaviti) ukoliko vam menstruacija u potpunosti izostane jednog mjeseca. Kada se to desi, to je prvi znak pogoršanja kvaliteta jajašca. Nekih mjeseci, jajašca jednostavno ne dostignu tačku u kojoj se oslobađaju tako da dolazi i do izostanka menstruacije.

Zapamtite: niste u menopauzi sve dok menstruacija ne izostane punu godinu dana pa ako izostane mjesec ili dva, to ipak ne znači da se automatski možete riješiti tampona i higijenskih uložaka.

Menstruacija može biti učestalija


Pošto nema “normale” kada je riječ o menstrualnom ciklusu, neke žene mogu imati učestaliju menstruaciju poslije četrdesete godine života.

U nekim slučajevima, “plima i oseka” estrogena i progesterona tokom menstrualnog ciklusa postaju kraće i veće. Upravo to može uticati na pojavu da menstruaciju imate češće nego što je to uobičajeno.

Menstruacija može postati obilnija


Pošto jajnici započinju svoju normalnu pre-menopauzalnu fazu, “raspored” menstuacije se može prorijediti. Tokom nekih mjeseci, jajašce se otpušta na vrijeme i sve je u redu.

S druge strane, tokom nekih mjeseci, to može kasniti pa će i sama menstruacija da kasni, a nekih mjeseci to se uopšte neće dogoditi pa će i menstruacija izostati. Kada se propusti ovulacija, sluznica materice nastavlja rasti pa kad dođe do menstruacije, ona je obično veoma obilna.

PMS se može pogoršati


Svi oni hormonski usponi i padovi, koji počinju u četrdesetima, mogu uzeti danak na vaše raspoloženje i emocije prije nego što dođe do menstruacije. Kako hormoni dramatično variraju, žene kod kojih je jedna od “nuspojava” promjena raspoloženja imaju tendenciju da im se ovo stanje pogorša.

Neke žene postaju veoma depresivne kada variranje hormona postaje značajnije. Ukoliko postanete depresivne, nemojte se bojati da se obratite doktoru. Antidepresivi veoma su korisni kod ovog tipa depresije, a ako se ona ne liječi, može postati veoma ozbiljna tokom tranzicije u menopauzu.

Grčevi mogu postati bolniji


Iako se menstruacija može javljati rjeđe i iako nije obilna kao uobičajeno, to ne znači da će vas grčevi zaobići – zapravo, oni mogu postati još bolniji. Grčevi se mogu pogoršati na početku perimenopauze zbog “naleta” estrogena i progesterona.

Dobra vijest je da, kako se budete približavale menopauzi, menstruacija postaje mnogo rjeđa i lakša pa, samim tim, biće i manje grčeva.

Pojava akni i bubljica je sasvim normalna


Kada uđete u četrdesete to je gotovo isto kao da ste u pubertetu, bar što se tiče pojave bubuljica i akni. Ovo se dešava zbog značajnijeg variranja hormona, a dodatna “novost” su valunzi i noćno znojenje, što se obično dešava tokom perimenopauze. Kako hormoni variraju, tako se i ovi simptomi pojavljuju i povlače.

Još uvijek ste dovoljno plodne da ostanete u drugom stanju


Šanse da ostanete u drugom stanju se smanjuju kako se “probijate” kroz četrdesete. Ali, apsolutno možete ostati u drugom stanju u ovoj dekadi života. Ovulacija se dešava dvije sedmice prije menstruacije, sve dok imate menstruaciju.

Međutim, jajašca u ovom periodu života imaju tendenciju da budu lošijeg kvaliteta, s dosta genetskih “grešaka” te su stope pobačaja veoma visoke. Ukoliko ne želite da ostanete u drugom stanju u četrdesetima, potrebno je da i dalje koristite zaštitu.

Promjene u ciklusu vremenom su normalne, ali mogu ukazivati i na određene abnormalnosti, a ponekad je teško uočiti razliku. Nemojte odmah pretpostaviti najgore ukoliko vam se desi da doživite neredovnu menstruaciju (ili neki drugi čudni simptom) jednom u mjesecu.

Međutim, ukoliko dođe do značajnih i iznenadnih promjena u ciklusu, potrebno je da se obratite ginekologu kako bi se utvrdili mogući strukturni uzroci (to su često fibroidi i polipi) ili prekancerogeni sindromi. U suprotnom, nemate o čemu brinuti.

Autor: minimagazin.info

Nastavi na minimagazin.info