O ovome se šuti: Kako se vaše tijelo mijenja u četrdesetima!

0

Već znate za neke probleme: vaga uporno ide gore, a intimni odnos je ponekad bolan. Međutim, postoje i neke druge neočekivane promjene koje možete očekivati u četrdesetima.

Gubitak kose je češći nego što mislite


Kosa se često stanjuje s godinama, a ovo može postati prilično vidljivo u četrdesetima. Zašto? Jednom riječju (a ovu riječ počesto čujete): perimenopauza, koja tipično počinje u ranim četrdesetima, ali kod manjeg broja žena može početi i u tridesetima.

Ono što vas naročito može iznenaditi je gubitak “kose” na svim dijelovima tijela – uključujući dlake na nogama i stidne dlake, što za neke žene može biti ili dobra ili loša vijest, zavisno od preferencija.

Međutim, nemojte se previše zabrinjavati – ove promjene se dešavaju sporo i obično nema razloga za brigu, a danas postoje, kako proizvodi, tako i estetski tretmani koji vam mogu pomoći da dugo zadržite željeni izgled.

Vaš mozak ne radi kao prije


Osim što nikako da se sjetite imena glumice koju obožavate, možda se osjećate i malo smušeno te primjećujete da imate problem sa pamćenjem svega što trebate uraditi.

Ovo nije samo dio starenja – ovo je zapravo vrlo jedinstveno za žensko starenje. Mi imamo receptore esterogena u dijelovima mozga koji kontrolišu pamćenje pa, kada ovaj hormon krene opadati, dolazi i do promjena u tim područjima mozga. Esterogen je bitan i za druge hemijske procese koji utiču na pamćenje pa je sve ovo vrlo svojstveno ženama.

Ipak, nema razloga za trajnu brigu. Zaboravnost se nije nastanila zauvijek i vaš mozak će se oporaviti nakon menopauze, jer će da se privikne na niži nivo estrogena.

Vaša menstruacija vodi svoju politiku


Već znate da ćete vremenom prestati sa ovulacijom, a vaša menstruacija će otploviti ka pučini.

Međutim, vjerovatno niste znali da vaši jajnici nisu organ sklon umjerenosti. Očekivali biste da oni vremenom proizvode manje estrogena i da taj pad ravnomjeran, ali kada nastupi menopauza oni se ponašaju više kao da su se napili pa posrću – jedan mjesec proizvode estrogena na izvoz, drugi nikako, treći je sve po planu, a vaša menstruacija pleše u istom ritmu te je imate često te nikako pa se sve ponovo čini urednim.

Iako su sve ovo očekivane promjene ako ste posebno zabrinuti za svoj ciklus i imate osjećaj da nešto nije u redu, uvijek je dobro posavjetovati se sa doktorom.

Vaša bešika vas ne sluša


Poznato vam je da porođaj može desetkovati vašu bešiku, a starije žene često imaju problem sa inkontinencijom.

Manje je poznato da čak i da držite predavanja o Kegelovim vježbama, ništa ne obećava da nećete imati probleme u četrdesetima. Naime, sa manje estrogena, mišići vaše bešike koji kontrolišu otvor mokraćne cijevi postaju slabiji, a vi ste srećni dobitnik problema sa kontrolom mokrenja.

Srećom, postoji desetak efikasnih sredstava za inkontinenciju, kako za situacije stresa (mokrite kad vježbate ili se smijete) tako i za situacije hitnoće (ne možete do toaleta na vrijeme).

Urinarne infekcije su učestalije


I ptice na grani znaju da dosta promjena ispod struka (uključujući vaginalnu suvoću) nastaje zahvaljujući – pretpostavljate – nižem nivou estrogena.

Rjeđe se priča o učestalim urinarnim infekcijama poslije menopauze, izazvanim upravo tom promjenom u nivou estrogena. Štaviše, ovaj problem se javlja kod 60 do 70 posto žena.

Efektan tretman uključuje lokalnu primjenu estrogena u vidu kreme za površinsku upotrebu, čime će male doze ovog bitnog hormona dospjeti u vaš krvotok i odraditi posao prevencije, a da to ne izaziva druge promjene u vašem tijelu.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info