5 simptoma perimenopauze koje morate znati u glavu

0

Sigurno ste tako mnogo puta čuli izraz “biološki sat” koji se koristi u kontekstu plodnosti žene: zapravo je riječ o frazi koja označava razdoblje života od zrelosti do menopauze, kada menstrualni ciklus nestaje. Ali, vremenski rok prema menopauzi nije tako linearan kao što mnogi smatraju. Naime, prije menopauze, žena prolazi kroz prelazno razdoblje koje je poznato pod nazivom perimenopauza.

Tada dolazi do smanjenja proizvodnje hormona estrogena i progesterona, a usljed čega se menstrualni ciklus skraćuje i, na kraju, u potpunosti prestaje. Ovaj prelazni period može trajati između dvije i pet godina; jednom kada žena prestane imati menstruaciju u trajanju od dvanaest mjeseci, smatra se da je ušla u menopauzu.

Početak perimenopauze može da varira od žene do žene, ali se smatra da je to, u prosjeku, u četrdeset i sedmoj godini života. Međutim, perimenopauza može početi i kod žena koje su u kasnim tridesetim godinama života. Simptomi, takođe, mogu se razlikovati od žene do žene (pa čak i iz mjeseca u mjesec) usljed čega perimenopauzu žene (ali i doktori) teško prepoznaju.

Ipak, postoje određeni znaci koji pokazuju da je žena “ušla” u perimenopauzu. Ukoliko se suočavate sa nekim od sljedećih simptoma, obratite se doktoru kako biste ih ublažili i olakšali sam proces perimenopauze.

Nedosljedan ciklus


Promjene u ciklusu često su prvi simptom, jer promjenjivi nivoi estrogena mogu prouzrokovati menstrualne nepravilnosti. Kod žena koje ulaze u perimenopauzu može doći kako do različitog vremenskog trajanja menstruacije i perioda između dvije menstruacije tako i do izostanka iste.

Obilno krvarenje


Ovo se dešava zbog promjena u nivou progesterona: ovulacija postaje sve nepravilnija pa, zbog toga, endometrijum (sloj materice koji se “ljušti” tokom menstruacije) postaje deblji nego što je to slučaj kada je u pitanju redovan ciklus uzrokujući obilnije krvarenje.

Valunge


Oko 75% žena u perimenopauzi pati od frustrirajuće vrućine koja se može kretati u rasponu od blago povišene temperature do intenzivnog znojenja. Stručnjaci nisu utvrdili kako se valunge javljaju, ali se vjeruje da pad estrogena u organizmu igra važnu ulogu u njihovom nastajanju, s obzirom na to da on ometa sposobnost tijela da temperaturu održava na stabilnom nivou. Izbjegavanje kofeina, začinjene hrane i alkohola može ublažiti valunge.

Promjene raspoloženja


Najčešći simptomi perimenopauze su strašne promjene raspoloženja, kao što su bijes i razdražljivost. Ove promjene se najčešće dešavaju iznenada. Žene koje su patile od postporođajne depresije mogu biti pod većim rizikom od promjena raspoloženja tokom perimenopauze.

Vaginalna suvoća


Još jedan nepoželjni sporedni efekat pada estrogena. Smanjen nivo pomenutog hormona može dovesti do toga da vaginalno tkivo izgubi elastičnost i prirodnu vlažnost, a što može dovesti do pojave bola tokom odnosa.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info