Koliko često perete grudnjak?

0

Nosite ga svakodnevno, ali znate li koliko često je potrebno da ga perete?

Nije ga potrebno prati nakon jednog nošenja


Čistunice, dalje od deterdženta! Prečesto pranje grudnjaka može vam napraviti više štete nego koristi. Naime, prečesto pranje može uticati na elastičnost grudnjaka, a koja je neophodna za pružanje odgovarajuće podrške.

Osim ako se ne znojite previše, perite ga nakon svakog trećeg do četvrtog nošenja


Pranje nakon par nošenja je preporučljivo, ali sve zavisi od nivoa aktivnosti. Primjera radi, ako je vani vreo i sparan dan (a što utiče na znojenje) onda treba da ga perete češće. S druge strane, ako ga nosite samo par sati to se možda i neće računati kao “nošenje”.

Pranjem se rješavamo masti i bakterija koje se mogu “nataložiti” na grudnjaku pa što se koža više masti to grudnjak treba češće prati. A onaj grudnjak od čipke koji nosite u posebnim prilikama? Pa, on može “preživjeti” u ladici i nakon par nošenja. Sportski grudnjak? Perite ga nakon svakog nošenja.

Ne brinite o “rotiranju”


Trebalo bi da imate nekoliko grudnjaka koje rotirate (ne nosite isti svaki dan), kako bi se izbjeglo gubljenje elastičnosti tokom vremena. Međutim, ako nosite isti dva dana zaredom, to nije problem. Kada ga skinete, on će (preko noći) imati dovoljno vremena da vrati svoj oblik i elastičnost.

Ukoliko to ipak ne uspije u roku od osam do dvanaest sati, neće biti velike razlike ni ako čekate još jedan dan – treba vam novi grudnjak.

Obratite pažnju na etiketu


U principu, grudnjacima je potrebno nježnije pranje, kako bi što duže zadržali svoju formu, izgled i funkcionalnost, ali uvijek obratite pažnju na etiketu (na njoj se nalaze sva potrebna uputstva za održavanje).

Ukoliko odlučite da grudnjak perete u veš mašini, a ne ručno, birajte program za osjetljivo rublje. I, najbolje je da grudnjak ubacite u poroznu platnenu kesu pa onda u mašinu, jer ćete ga tako zaštititi od oštećenja.

Izbjegavajte sušenje u sušilici


Toplota i tumbanje u sušilici mogu oštetiti elastičnost grudnjaka i on može da izgubi svoj oblik, a sušenje na žici ili štriku može uticati na njegovo istezanje.

Najbolje je da ga sušite tako što ćete ga položiti na čist peškir sa korpicama okrenutim prema gore. Takođe, višak vode iz grudnjaka uvijek pokupite peškirom (nemojte pokušavati da ga iscijedite uvrtanjem).

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info