Evo zbog kojih 6 stvari vam kosa prerano sijedi

0

Preuranjeno sijedenje kose nije rijetka pojava, a evo šta ga može izazvati.

Nasljedni faktor


Bitno je napomenuti da preuranjeno sijedenje kose djelimično ima uporište i u vašim genima. A taj nasljedni faktor vodi porijeklo od oba roditelja (kao što je slučaj i sa preuranjenim gubitkom kose).

Autoimuna oboljenja


Autoimuno oboljenje, koje se zove alopecija areata, može dovesti do pojave preuranjeno sijede kose. Žene koje imaju ovo oboljenje razvijaju male, okrugle, glatke “pečate” na vlasištu te može doći i do potpunog gubitka kose na tom dijelu ili do nestanka dlake na nekom dijelu tijela. Ovo se dešava iz razloga što imuni sistem napada folikule dlake, a usljed čega dolazi do ispadanja kose. Kada kosa ponovo naraste, ona bude sijeda. Istraživanja pokazuju da više od dvadeset miliona osoba širom svijeta ima ovo oboljenje ili će ga razviti u nekom periodu života. Ukoliko dođe do zabrinjavajućeg opadanja kose ili ako primijetite pečate na glavi, obavezno se obratite dermatologu.

Zagađena životna sredina


Zagađivači i toksini mogu uticati na preuranjeno sijedenje kose. Ove hemikalije stvaraju slobodne radikale koji oštećuju proizvodnju melanina i ubrzavaju starenje kose.

Visok nivo stresa


Pojava sijede kose, kao odgovor na stres, uopšte nije neuobičajena stvar. Ono što je sigurno u ovom slučaju jeste da stres može ubrzati sijedenje kose. Međitim, ako nemate genetske predispozicije da rano osijedite, stres to ne može promijeniti. S druge strane, ukoliko imate genetske predispozicije da preuranjeno osijedite, stes to može samo ubrzati (naravno, ako se ne postarate na vrijeme da stvari držite pod kontrolom).

Izloženost duvanskom dimu


Bez obzira da li ste vi ili je neko u vašem domaćinstvu pušač, izloženost duvanskom dimu može uticati na boju vaše kose. Istraživanja pokazuju da pušači imaju dva i po puta veće šanse da preuranjeno osijede, najvjerovatnije zbog ogromne količine slobodnih radikala koji se nalaze u duvanskom dimu. Neka vam ovo bude još jedan razlog zbog kojeg ćete prestati sa ovom navikom.

Hormonske promjene


Zahvaljujući hormonima, vaša kosa vremenom može da promijeni teksturu, gustinu i boju. Ovaj proces postaje najočigledniji nakon tridesete godine života. Stručnjaci još uvijek pokušavaju da otkriju kako tačno hormoni (estrogen, progesteron i kortizol) utiču na sijedenje kose. Ono što je sigurno jeste da postoje žene u pedesetima koje nisu sijede, a jedna stvar koja se može povezati sa preuranjenim sijedenjem svakako je i kombinacija sljedećih faktora: genetika, faktori životne sredine i hormonske promjene.

Autor: minimagazin.info

Preporuke

Nastavi na minimagazin.info